Kopa, balira, cijepa drva, radi najteže fizičke poslove i sve to sa osmijehom na licu. Možda ovo ne djeluje čudno, ali kada čujete da baka Ivanka Kljajević iz mjesta Biškovo u Crnoj Gori ima 92 godine, sigurno ćete ostati bez riječi.

Da bi pokazala koliko je vitalna, izazvala je na duel novinara Seada Sadikovića, koji je za portal Vijesti i uradio reportažu o životu ove nevjerovatne bake. Hitre noge, vedar duh i snaga volje, pokazale se kako se i u desetoj deceniji života može biti vitalan. A Ivanka je, sasvim sigurno, najvitalnija baka na Balkanu, što služi za ponos kćerki, tri sina, dvanaestoro unučadi i troje praunučadi. Kako veli, rado joj pomažu, al zna se čija ruka najbolje posao obavi.

– Svi rade, svi mi učine, ali ćoškove ja najbolje namirim. Da li je paučina, da li je prašina, koliko mogu sredim. Bogu hvala – kaže ona.

Oči joj zaiskre kada se spomenu unuke, šampione u atletici čije pehare, medalje i plakete s ponosom čuva i rado pokazuje. Kako kaže, srce joj je najradosnije kada dođe ljeto, te se porodica okupi.

– Djecu sam školovala, ja nisam, al sam pametna. Znam da pišem, ali ćirilicu, latinicu ne znam. Matematiku znam u glavi, ali olovkom ne znam – iskreno kroz osmijeh veli Ivanka.

Život je nije mazio, ali nikada nije odsutajala, i dokono sjedela skrštenih ruku, što demonstrira i danas kada uzme sjekiru da nacijepa drva.

– Djecu sam školovala, ja nisam, al sam pametna. Znam da pišem, ali ćirilicu, latinicu ne znam. Matematiku znam u glavi, ali olovkom ne znam – iskreno kroz osmijeh veli Ivanka.

– Malo je trnovit život bio, ali Bogu hvala, živjelo se. Sijalo se žito, vrlo se, čuvalo se, kuća, tor. Čuvale se ovce – setno i ponosno ističe ona, dodajući potom kako je za kuću najbolje imati pravog čovjeka, domaćina, koji zna da poštuje ženu, ali i da se dogovra sa njom, a, sve to je u svom suprugu, ona imala.

I danas u 92 godini života, Ivanka sve sama radi

Ako je tokom boravka na katunu, uhvati kakva bolest, kaže da ima veliku pomoć komšija sve dok se ne oporoavi i sama ne stane na noge. A te hitre noge, vode je i u šumu, gdje bere pečurke od kojih dodatno ostvaruje zaradu, prenosi Blic.

– Nekad malo zakovrnem, budem bolesna, pa komšije dođu u pomoć. Ja se borim onoliko koliko mogu. Prođe sve, pa idem u pečurke da berem. Jedne godine sam i pare uzela za pečurke, uzela sam 500 evra, ali to je bilo prije desetak godina – kaže za Vijesti Ivanka, super baka, koja kada je vidite kako se kreće po dvorištu i polju, pomsilite da je tek ušla u šestu deceniju života.

Izvor: Srpskainfo