Prof. dr Zoran Todorović, klinički farmakolog, objasnio je da je “bamlanivimab” namenjen blagim i srednjeteškim slučajevima kovida 19

“Bamlanivimab”, skupi biološki lek na bazi antitela, koji je i eksamerički predsednik Donald Tramp koristio da bi pobedio koronu, kupila je i Srbija i biće spas za mnoge koji uz koronu imaju i druge teške bolesti. Šef države Aleksandar Vučić istakao je da ova ampula od 600 dolara leči u 95 odsto i da smo ih kupili 1.800.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Prof. dr Zoran Todorović, klinički farmakolog, objasnio je da je “bamlanivimab” namenjen blagim i srednjeteškim slučajevima kovida 19, da treba da spreči težak oblik bolesti, i da se daje u prvih sedam-osam dana od pojave simptoma, posle čega nema efekta, a može imati čak i kontraefekat. – To su monoklonalna antitela, ciljano je proizveden samo za jednu metu – IgG antitela. Treba da blokira S-protein, koji virus vezuje za receptore ćelija. Namenjen je pacijentima pod visokim rizikom – gojazni, hronični bubrežni bolesnici, dijabetičari, oni koji su na imunosupresivoj terapiji, stariji od 65 godina ili stariji od 55 sa ozbiljni oboljenjima srca ili pluća i deca od 12 do 17 godina koja imaju neke faktore rizika – ističe prof. Todorović i dodaje da se daje u infuziji, kao i da ne sme pacijentima koji su na kiseoniku i s teškom formom bolesti.

Izvor: Objektiv.rs