Dok se cijeli svijet bavi borbom protiv virusa korona, lider SDA Bakir Izetbegović se bavi samo jednim, to je borba protiv Republike Srpske, borba protiv dejtonske BiH i Dejtonskog sporazuma, rekao je za RTRS portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

– Ono što je jako bitno jeste to da nas neće uhvatiti nespremne, neće nas uhvatiti na spavanju – poručio je Kovačević.

Istakao je da je Srpskoj trenutno prvi prioritet borba protiv virusa korona i zaštita zdravlja građana.

– To je ono na šta su usmjereni naši suštinski kapaciteti, ali nikada nećemo pristati na bilo kakav preustroj BiH, osim na onaj na koji smo pristali 1995. godine – naveo je Kovačević.

Poručio je da ukoliko Bakir Izetbegović želi da stvara građansku BiH, to može slobodno da uradi ali bez Republike Srpske u BiH.

– To je nešto na čemu mu mi ne želimo smetati – dodao je on.

Smatra da ukoliko želi i dalje da BiH ostane i opstane na bilo koji način, onda je to moguće jedino u dejtonskoj BiH.

– Republika Srpska je za nas jedino što je neupitno i jedino što nikada neće doći u pitanje, a o svemu drugome možemo da razgovaramo – naveo je Kovačević.

Kovačević kaže i da bi Izetbegoviću i ljudima iz SDA bilo mnogo pametnije da pokušaju da nabave barem jednu vakcinu mimo onih koji su dobili kroz donacije.

– Pametno bi bilo da se zajedno bore sa Republikom Srpskom kako da u ovom teškom vremenu sačuvamo zdravlje građane i Srpske i FBiH. To je jedino što je suština – zaključio je Kovačević.

Podsjećamo, predsjednik SDA Bakir Izetbegović je prije dva dana u obraćanju na sesiji Kruga 99 o temi “Unutrašnje i spoljne silnice u restituciji građanskog uređenja BiH”, rekao da je unitarna ili jednostavna država, kakva je BiH bila do prihvatanja dejtonskog uređenja i koja funkcioniše na bazi građanskog principa, prirodni okvir i uređenje koje štiti i omogućava opstanak i razvoj multietničke zajednice kakva je bila i kakvu teže da obnove u BiH.

– Unitarno organizovana država BiH nije gušila identitet, kulturu, posebnosti i jednakosti etničkih skupina BiH – mišljenja je Izetbegović.

Autor: RTRS