Predsjednik Političkog savjeta SNSD-a Slavko Mitrović istakao je da dejtonska struktura BiH uvažava pravo na samoopredjeljenje tako što zadržava širok stepen autonomije entiteta, a konstitutivnim narodima BiH daje bitne mehanizme zaštite.

Mitrović je naglasio da u okvirima Dejtonskog sporazuma pravo Republike Srpske, odnosno srpskog naroda, na samoopredjeljenje podrazumijeva očuvanje Dejtonske strukture, odnosno očuvanje široke autonomije entiteta, ustavom dodijeljenih nadležnosti i propisanih mehanizama zaštite konstitutivnih naroda.

– Za Republiku Srpsku to je pravo, a još više obaveza, imajući u vidu decenijske nasrtaje i promjenu dejtonske strukture BiH koju su činili visoki predstavnik, Ustavni sud BiH sa tri strane sudije, a sve potpomognuto podrškom dijela međunarodne zajednice – naveo je Mitrović u autorskom tekstu za Glas Srpske.

Prema njegovim riječima, srpski narod je danas daleko više nego prije trideset godina svjestan svojih prava i spreman ih je štititi svim pravnim sredstvima, ne povinujući se proizvoljnim tumačenjima koji se temelje na sili neprava.

– Uostalom, svijet se nepovratno promijenio u odnosu na kraj prošlog vijeka. Nije samo Amerika velesila, sada su to i mnogoljudne zemlje poput Kine i Indije, a Rusija se vratila svojoj politici i odgovornosti koju je imala ranije. Brazil i Јužnoafrička Republika, Turska, Јapan, Indonezija kao regionalne sile, nisu više bez svojih stavova niti automatski povlađuju zapadnim silama… – naveo je Mitrović.

On je u tekstu istakao da je zapadni dio međunarodne zajednice zbog ispunjavanja želja bošnjačkih struktura za unitarizacijom pod raznim izgovorima doveo do toga da mnogi BiH smatraju propalom državom kao što piše Frensis Fukujama u svom djelu “Izgradnja države – vlade i svjetski poredak u 21. vijeku”. Tu je Fukujama BiH, Somaliju, Haiti, Kambodžu, Liberiju, Sijera Leone, Kongo i Istočni Timor svrstao u države bez suverenosti.

Mitrović je naveo da su svih godina nakon građanskog rata u BiH, djelovanjem bošnjačkih struktura uz obilatu pomoć dijela međunarodne zajednice, narušavana legalna i legitimna prava Srba i Hrvata, što poprima elemente svojevrsne tamnice za ta dva konstitutivna naroda.

– Bošnjačko insistiranje na samo njihovoj istini, o “agresiji” Srbije i Hrvatske, etničkom čišćenju i jedinoj žrtvi, jednostavno nije tačno. Poslijeratni sarajevski udruženi zločinački poduhvat ima svoje aktere i u dijelu takozvane međunarodne zajednice, visokom predstavniku i tzv. bonskim ovlašćenjima – piše Mitrović.

Tragično je, dodao je on, što je i Ustavni sud BiH instrument svojevrsne okupacije u kome sudije-stranci zajedno sa sudijama Bošnjacima preglasavaju sudije iz reda Srba i Hrvata.

– Takvim djelovanjem nepravno je mijenjana dejtonska struktura BiH, što je još više narušilo međunacionalne odnose i udaljilo političke predstavnike konstitutivnih naroda od prijeko potrebnog unutrašnjeg dogovora – piše Mitrović u svom tekstu.

Umjesto da uporno i strpljivo sve bošnjačke strukture zajedno sa srpskim i hrvatskim predstavnicima grade pomirenje i povjerenje, Mitrović je naveo da se čini sve suprotno, pa je i efekat očekivan.

– Tome najviše doprinose i zapadne ambasade u Sarajevu, koje godinama podržavaju bošnjačke zahtjeve, držeći se politike i stereotipa nastalih jednostranim i pristrasnim izvještavanjem o građanskom ratu u BiH – naglasio je on.

Prema njegovim rijelima, visoki predstavnik prema Aneksu 10 Dejtonskog sporazuma može se postaviti samo na zahtjev strana potpisnica tog aneksa, od kojih je jedna i Republika Srpska.

– Vlasti Republike Srpske imaju jasne stavove o visokim predstavnicima koji su kršeći Dejtonski sporazum odavno postali dio problema, a ne dio rješenja za BiH. Zato bez saglasnosti Srpske nema legalnog postavljenja visokog predstavnika. Zaključcima od 10. marta Republika Srpska je odbacila imenovanje novog visokog predstavnika, kao i nastavak nepravnog protektorata – naveo je Mitrović.

Autor: SRNA/RTRS