Ovogodišnji Nacrt budžeta grada Prijedora za četiri miliona KM manji je od planiranog za 2020. godinu i neophodno je da neke pozicije budu manje, kao što se ni neki rashodi nisu mogli smanjiti jer je riječ o ugovorenim obavezama i kreditima, izjavila je danas vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za finansije grada Maja Kunić.
“Planiran pad prihoda od četiri miliona KM u odnosu na 2020. godinu i izvjestan deficit od tri miliona KM za prošlu godinu i u startu imamo sedam miliona KM manje za raspolaganje, ali ipak nismo smanjili pozicije koje su bitne za vrijeme pandemije”, rekla je Kunićeva na konferenciji za novinare u Prijedoru.

Ona je precizirala da nisu umanjene pozicije kao što su socijalna davanja, humanitarne organizacije, javne kuhinje, Crveni krst, a čak su predviđena i povećanja najbitnijih pozicija u privredi i poljoprivredi kroz subvencije i podsticaje.

Kunićeva je kao netačne odbacila tvrdnje dijela javnosti da su neke stavke smanjene ili da nisu planirane, te dodala da su neke i povećane.

“Budžet za 2020. godinu je imao pozicije koje su bile amandmanom usvojene i koje su i realizovane. Budući da su realizovane, za nas su i završene i nisu ponovo uvrštene u budžet, ali su ostali nazivi tih pozicija zbog praćenja istorije. Postoje i pozicije koje su sintetizovane u jednu jer ne znamo kome i koliko novca će biti potrebno, a takvih je najviše u društvenim djelatnostima”, navela je Kunićeva.

Ona je kao primjer navela banjsko liječenje boraca, za šta je lani bilo namijenjeno 50.000 KM iz budžeta gradonačelnika, a da je sad ta stavka u Odjeljenju za boračko-invalidsku zaštitu i iznosi 64.000 KM i da će raspodjelu stavke posebnim odlukama određivati Odjeljenje.

Prema njenim riječima, Odjeljenje za privredu i poljoprivredu ima ukupan budžet veći za oko 364.000 u odnosu na prošlogodišnji.

“Za zapoljšavanje i samozapošljavanje iznos je jednak kao prošle godine – 400.000 KM, s tim što smo izdvojili posebnu poziciju za preduzetnike koji su pretrpjeli posljedice pandemije kako bi sačuvali radna mjesta. Stavka za unapređenje poljoprivrede je 650.000 KM u zbiru i povećana je za 185.000 KM u odnosu na prošlogodišnji budžet, za šta smo takođe prozivani”, rekla je Kunićeva.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Prijedora Monja Kasalović ukazala je su tri ključna faktora uticala na budžet – nekoliko miliona manje nego što je bio plan za prošlu godinu, znatno manji priliv sredstava i situacija uslovljena pandemijom.

“Bilo je dosta polemike i komentara dijela javnosti zbog, prije svega, neupućenosti u samu tehničku konstrukciju budžeta, ali i pogrešnog tumačenja samog nacrta”, rekla je ona.

Kasalovićeva je demantovala navode dijela javnosti da je nešto rigorozno smanjeno u budžetu ovog odjeljenja.

“Sve je u skladu sa izvršenjem od prošle godine. Nijedna osjetljiva kategorija, nijedna organizacija i nijedno udruženje nisu oštećeni, a vanredna sredstva, ako bi bila potrebna, bila bi i obezbijeđena”, istakla je Kasalovićeva.

Ona je navela da budžet ovog odjeljenja od 3.390.200 KM ne odstupa previše od prošlogodšnjeg izvršenja od 3.466.041 KM, iako plan za prošlu godinu od oko 4,4 miliona KM nije izvršen za gotovo milion KM zato što prethodna administracija nije izvršila amandmane, zato što su prihodi u pandemiji smanjeni i zato što zbog epidemioloških mjera manifestacije nisu realizovane uopšte ili su realizovane u onlajn ili video-formatu, kao što će biti i ove godine budu li slične mjere na snazi.

“Sadanjši budžet je velikim dijelom usaglašen sa izvršenjem prošlogodišnjeg – gotovo 98 odsto. Obezbijedili smo sva redovna finansiranja i sufinansiranja prema korisnicima, a ta sitna umanjenja od ukupno 75.000 se nalaze na pozicijama gdje smo usaglasili sa korisnicima da to neće dovesti do problema u funkcionisanju”, rekla je Kasalovićeva.

Ona je podsjetila da je za stipendije prošle godine planirano 700.000 KM, a realizovano oko 415.000 KM, te da je za ovu godinu planirano 530.000 KM, čime su obuhvaćeni i studenti koji su na konkursu bili ispod crte.

“Imamo jednu novu poziciju koja se odnosi na grant pomoći roditeljima sa troje ili više djece u iznosu od 35.000 KM, odakle će se sufinansirati projekti za ove prodice i za Udruženje `Roda`, a donijeće se i pravilnik za pomoć socijalno ugroženim porodicama iz ove kategorije i mimo redovne stavke u budžetu za socijalno ugrožene građane”, navela je ona.

Izvor: Agencije