Ženu zaraženu virusom korona prevesti preko tri državne granice i dovesti do Njemačke, moguće je samo u autobusu iz Bosne i Hercegovine.

Ovo smatra Prijedorčanin koji je putovao u autobusu koji je vraćen na granici sa Njemačkom zbog zaražene putnice.

On za Srpskainfo priča da je sa dva sina krenuo iz Prijedora za Njemačku u petak uveče.

– Putovali smo čitavu noć, izlazili na svim granica gdje su nas pitali imamo li PSR testove uredne i uredne elektronske prijave, a pokazivali smo samo pasoše. Bilo je sve uredu do granice sa Njemačkom do koje smo stigli oko pola pet ujutru. Bilo je tu više policajaca i carinika koji kontrolišu dokumentaciju, jer je to zemlja odredišta, a putnici im prilaze jedan po jedan. Starija žena je sjedila u prizemlju autobusa na sprat i zadnja je izašla iz autobusa i dala policajcu papire. Kada je ona dala test policajcu, on ju je izdvojio odmah lijevo, a mi smo ostali stajali desno. Po njegovoj reakciji skontali smo da ona zapravo ima pozitivan test u ruci, nije tu ni bilo razgovora, sve vidiš po reakciji. Sklonili su je i počela su užurbani postupci – priča Prijedorčanin.

Dodaje da je svim ostalim putnicima naređeno da se vrate u autobus koji je takođe izdvojen u stranu.

– Bili smo u autobusu 12 sati. Na naše pitanje šta čekamo rekli su da mi nećemo moći nastaviti putovanje, jer je sa nama zaražena osoba koja ima pozitivan test. U jednom momentu su rekli da rodbina iz Njemačke može doći po putnike, međutim onda su rekli da ipak ne može. Donijeli su jedan sto, postavili ga vani i stigao je veliki broj policajaca. Potom smo mi izlazili svi do stola i davali papire. Napravili su spisak sa 32 putnika koji su njemački državljani i imaju vize, te je po njih došao drugi autobus koji ih je odvezao u Njemačku. Mi ostali koji nismo imali vize, nas 35 putnika, je istim autobusom pod pratnjom njemačke i austrijske policije vraćano nazad –  kaže on.

Navodi da su njegova dva sina otišla u Njemačku, jer imaju vize, a on je vraćen u Prijedor.

– Tako je nazad vraćen veliki broj putnika koji su zbog poslovnih obaveza krenuli u Njemačku. Vraćen je i momak koji je trebalo da se ženi tamo. Djevojčica od osam godina nastavila je put sa jednom našom saputnicom i otišla roditeljima u Frankfurt, a njenu baku su vratili sa granice, bilo je baš neprijatno – kaže on.

Ističe da kao putnik ne krivi vozače niti agenciju “Kantić”.

– Vozač pita na ulazu u autobus imaš li PCR test i elektronsku prijavu, a ako nemaš prijavu pomognu da se popuni. Test gledaju tek na granici zemlje koja je odredište i to je logično – kaže on.

Tvrdi da je glavni krivac u ovoj situaciji zaražena žena.

– Ona je u autobus ušla u Matuzićima kod Doboja. Čuli smo da je test radila u Tešnju i da je bila obavještena da je pozitivna, te da se javi nadležnim službama. Međutim, ona je nekoga poslala da joj podigne test i krenula u Njemačku. Čak ju je i veći broj članova rodbine ispratio na stanici. Ona ima penziju njemačku i cilj joj je bio da dođe do Njemačke i tamo se liječi, ona je svoj cilj ispunila – smatra on.

Priznaje da nakon ove nemile situacije ostaje gorak utisak.

– To se moglo desiti samo u bosanskom autobusu, očekivao sam da nas spale bacačima plamena! Bilo me je sramota tih policajaca, pa baš smo najgori – zaključuje ovaj Prijedorčanin.

Dodaje da će umjesto plana da godišnji odmor provede u Njemačkoj, ipak naredne dvije sedmice biti u izolaciji.

Nada se da će i žena koja je pozitivna na virus korona i pri tome svjesno ušla u autobus sa više od 60 putnika, odgovarati pred njemačkim zakonom.

Izvor: Srpskainfo