– Ne sudite, da vam se ne sudi. I ja sam došao ovdje sa osjećanjem da smo se sakupili ne da sudimo, ali da se sjetimo i da možemo da kažemo šta je istina. Skupili smo se da bismo se zajedno, saborno, sjetili nesrećnih dana prije 22 godine. Prije svih da se sjetimo i da se sjećamo nevinih žrtava. A naše žrtve su nevine zato što se naš narod branio od agresije – rekao je patrijar Porfirije na početku komemorativnog programa povodom Dana sjećanja na stradale u NATO agresiji na SR Јugoslaviju 1999. godine.

On je podsjetio da su mnogi junaci dali život na braniku otadžbine.

– I mi moramo da se molimo njima, zato što ih je Bog upisao u knjigu vječnosti. Večeras želim da istaknem da se u tih 78 dana kod našeg naroda, ne samo kod onih koji su branili mostove, nego i kod drugih koji su se sklanjali od bombi, tada projavila jedna suštinska osobina našeg etosa, dragocjeni dio našeg identiteta, a to je međusobna solidarnost i hrišćanska ljubav za bližnje – istakao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh je naveo da se ta solidarnost ponovila i pokazala i tokom epidemije virusa korona, gdje su, kako je rekao, naši vitezovi postali ljekari i medicinske sestre, radnice u prodavnicama…

Istakao je da “nas je i tada, kao i sada, održao hrišćanski način života, kojem nas je naučio Sveti Sava”.

Autor: RTRS