U Prijedoru je danas obilježen početak kampanje pod nazivom “Oprezni paze na pružne prelaze” koja će trajati do 30.septembra.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić je tim povodm novinarima izjavio da su danas u Prijedoru relevantne institucije donijele važne zaključke na osnovu kojih će biti sačinjen dinamički plan aktivnosti u cilju poboljašanja bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju.

“Postoje određena razmimoilaženja u mišljenjima lokalnih zajednica, inspektorata i `Željeznica Republike Srpske. Oni su dobili zadatak da u 15 dana pripreme jednu obimnu informaciju za svih 35 putnih prelaza u Prijedoru”, rekao je Ćorić.

Vršilac dužnosti generalnog direktora “Željeznica Republike Srpske” Željko Radić izjavio je da će ovo preduzeće maksimalno podržati sve akcije, kao i ovu, kojima se bezbjednost u saobraćaju podiže na viši nivo.

“Od 248 putnih prelaza 212 je obezbijeđeno trouglom preglednosti, a 13 sistemom svjetlosne i zvučne signaliazcije. U prethodnih deset godina uložili smo oko četiri miliona maraka u podizanje bezbjednosti na putnim prelazima, a i pored toga ljudski faktor je nešto što se ne može spriječiti kao momenat. Mi ako podignemo nivo bezbjednosti, i učesnici u saobraćaju moraju promijeniti svoju svijest da ne bi ugrožavali svoje živote, te bezbjednost drumskog i željezničkog saobraćaja”, naglasio je Radić.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović izjavio je da u Prijedoru i u Novom Gradu ima veći broj pružnih prelaza koji nisu obezbijeđeni i koji su potencijalna opasnost za građane, istakavši da svi sa svoje strane treba da urade šta je neophodno.

“Apelujemo na građane da vode računa prilikom prelaska preko pružnih prelaza jer postoje znakovi koji upozoravaju na potencijalnu opasnost. Prije par godina ovaj pružni prelaz Trinaesta, koji je odnio mnoge živote, je završen i nije od tada bilo slučajeva. Imamo još dva potencijalno opasna mjesta koja ćemo analizirati. Dogovorili smo sastanke u narednom periodu da analiziramo kvalitetno situaciju u kojoj se nalazimo i da odredimo dinamiku i tok rješavanja problema”, dodao je Pavlović.

Vršilac dužnosti zamjenika direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović rekao je da je u posljednjih sedam godina 16 lica smrtno stradalo na pružnim prelazima u Republici Srpskoj i da je skoro isključivo odgovornost za nastanak saobraćajnih nezgoda bila na vozačima drumskih vozila.

“Ova kampanja sastoji se iz više segmenata. Jedan je da tu poruku da moramo biti oprezni i poštovati pravila kad prelazimo pružni prelaz prenesemo što većem broju onih koji učestuvju u saobraćaju prelazeći svakodnevno preko pružnih prelaza, a drugi segment kampanje je da se unaprijedi infrastruktutra na pružnim prelazima”, pojasnio je Radović.

Izvor: prijedorgrad