Britanski i južnoafrički soj virusa korona otkriveni su u Republici Srpskoj, rekao je generalni direktor Univerzitetsko kliničkog centra Srpske Vlado Đajić.

– Nove sojeve smo detektovali zahvaljujući svjetskoj ekipi mikrobiologa u Univerzitetsko kliničkom centru Srpske – rekao je Đajić.

Od ukupnog broja testiranih dvije trećine je imalo te dvije varijante virusa.

– Molimo stanovnike Srpske da se pridržavaju mjera, jer za jedan dan se mnogo toga promijeni – rekao je Đajić.

Rekao je da se britanski soj brže širi, te dodao da su prisutne i teže kliničke slike.

Đajić se osvrnuo i na ukupnu sliku u UKC Republike Srpske.

– U ovom trenutku u UKC Republike Srpske ima 550 oboljelih od kovida koji su hospitalizovani. To traži veliki napor zdravstvenih radnika da ih na pravi način njegujemo. Od tih 550 blizu 400 je na kiseoničkoj podršci. Za sada imamo stabilan zdravstveni sistem i vjerujem da će tako ostati. Spremili smo dodatnih 50 kreveta, a još je u planu 120, ali se nadamo da do toga neće doći. Nema razloga za strah, svi će imati adekvatan tretman u zdravstvenim ustanovama Republike Srpske – dodao je Đajić.

Doktor Višnja Mrđen rekla je da su juče nasumično testirana 93 pacijenta i da su utvrđeni novi sojevi virusa.

– Pacijenti su različitih godina, a kliničke slike su teže. Važno je da smo dobro opremljeni kako bi imali adekvante podatke o virusu korona – rekla je Mrđen.

Podsjećamo, da je u Zavodu za kliničku mikrobiologiju Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske izolovani su britanski i južnoafrički sojevi virusa korona.

Testiranje se vršilo na 93 pozitivna uzorka testovima koji su namijenjeni za identifikaciju britanskog i južnoafričkog  soja.

– S obzirom na činjenicu da je krajem februara primijećen izuzetan porast pozitivnih rezultata od ukupnog broja obrađenih testova, te povećanje broja hospitalizacija, kao i ponovno obolijevanje osoba koje su već prebolovale virus korona, u našoj ustanovi odlučeno je da se sprovede ova vrsta ispitivanja kako bi se pratila dinamika cirkulisanja mutantne forme – saopšteno je iz UKC Srpske.

Iz prvog seta uzoraka, koji obuhvata period prve polovine marta (od 1. marta do 15. marta 2021. godine), odabrana su 93 uzorka, koja su pokazala da je mutantna forma N501Y bila prisutna u 66,66 odsto uzoraka, odnosno dvije trećine testiranih.

– Zanimljivo je da je jedan uzorak istovremeno bio pozitivan na obje forme virusa – ističu iz UKC-a.

Mutacija N501Y prisutna je kod britanskog soja B.1.1.7 i kod južnoafričkog soja 501W2. Razlikovanje ova dva soja moguće je izvršiti sekvenciranjem.

U regionu trenutno od ova dva soja, dominira britanski soj B.1.1.7.

–  Planirano je izvođenje sljedeće analize za uzorke prikupljene od 15. marta do 31. marta da bismo pratili dinamiku cirkulacije ovog soja – ističu iz UKC-a Srpske.

Autor: RTRS