Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević najavio je danas da će polovinom aprila biti raspisan javni poziv za nabavku novih tehnologija i opreme u prerađivačkoj industriji.
“To je projekat koji se sprovodi putem Svjetske banke, komponenta dva, i obuhvata četiri miliona KM. Na ovaj način želimo da upoznamo privredne subjekte sa mogućnostima da apliciraju za ta sredstva”, rekao je Petričević novinarima u Prijedoru.

On je pohvalio Gradsku upravu Prijedor za proaktivan pristup svim privrednim aktivnostima.

“Gradonačelnik nas je upoznao o problemima koji nisu riješeni u prethodnom periodu, a koji bi bili od značaja za sve privredne subjekte u ovoj zoni. Mi ćemo dati maksimalan doprinos i tražiti rješenje kako da im izađemo u susret da bi taj projekat bio završen i dobio svoj pravi smisao”, naveo je Petričević.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović rekao je da je današnja posjeta novi korak ka stvaranju boljeg privrednog ambijenta u Prijedoru.

“Ukazali smo ministru na neophodnost pomoći i podrške Vlade i nadležnog ministarstva da se industrijska zona `Celpak` završi i privede namjeni. Tu su u pitanju putna komunikacija, komunalna infrastruktura kao što su kanalizacija i voda, za šta smo naišli na razumijevanje Ministarstva”, istakao je Pavlović.

On je dodao da grad planira novu industrijsku zonu kako bi doveli veliki broj investitora.

Direktor Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić podsjetio je da je grad Prijedor prva lokalna zajednica u Srpskoj koja je dobila BFC sertifikat, odnosno standard povoljnog poslovnog okruženja i da je u posljednjih nekoliko godina uspješno resertifikovala ovaj standard.

“Jedan od tih primjera je i ova industrijska zona. Posebno nas je ohrabrila nova energija novog gradonačelnika jer žele da zadrže ovaj standard i nastave tako i u narednom periodu”, rekao je Ćorić.

On je naglasio da vlada pravi optimizam i da se nada da će ovakvih lokalnih zajednica u Republici Srpskoj biti daleko više jer to je jedini put kako se može podići standard u Srpskoj.

Vršilac dužnosti direktora Investiciono-razvojne banke /IRB/ Republike Srpske Dražen Vrhovac rekao je da su ciljevi koje je čuo od gradonačelnika Prijedora veoma visoko postavljeni i da se nada njihovoj realizaciji.

On je najavio kvalitetan aranžman za mikro, mala i srednja preduzeća koji je IRB sa Svjetskom bankom pregovarala godinu dana, a koji je namijenjen saniranju posljedica pandemije.

“Ulazna stopa za IRB je 0,8 odsto, što je jedna od najpovoljnijih stopa na međunarodnom finansijskom tržištu i nama je izuzetno zadovoljstvo što je Svjetska banka insistirala da komponenta jedan ide preko IRB-a, što govori o međunarodnom kredibilitetu IRB-a. Početak plasmana očekujemo početkom maja”, naglasio je Vrhovac.

On je precizirao da ova komponenta obuhvata 20,5 miliona evra, te da je javni poziv poslovnim bankama završen.

Do 150.000 evra mogu plasirati same banke, do milion evra ide preko kreditnog odbora IRB-a, a maksimalan iznos je milion i po evra preko dvije poslovne banke.

“Aranžman je namijenjen za sticanje osnovnih i obrtnih sredstva i do 25 odsto za refinansiranje prošlih obaveza koje opterećuju poslovanje preduzetnicima koji su u posljednjem kvartalu 2020. imali pad prihoda minimum 20 odsto u odnosu na 2019. godinu”, rekao je Vrhovac.

Direktor i vlasnik firme “MM plastik” Drago Mandić naveo je da ova firma proizvodi nosače tablica za tržište EU, kao i proizvode od plastike za voćarstvo i povrtarstvo, zapošljava 22 radnika, te planira da proširi proizvodnju i zaposli još četiri do pet radnika.

Mandić je podsjetio da je porodična firma osnovana 2006. godine s jednim zaposlenim, da se u poslovnom inkubatoru postepeno razvijala uz podršku grada i Agencije “Preda-PD”, a da se sada nalazi u novoj industrijskoj zoni “Celpak”, koju su danas posjetili zvaničnici.

iZVOR: Agencije