Republički štab za vanredne situacije produžio je mjere do 5. aprila, ali i usvojio novi set mjera – od ponedjeljka je dozvoljen rad frizerskim i kozmetičkim salonima širom Srpske.

Dozvoljen je rad apotekama u sklopu tržnih centara.

Јedna od mjera odnosi se i na javni prevoz – u autobusu smije biti onoliko putnika koliko ima sjedećih mjesta.

Takođe, prema odluci Štaba, dozvoljena je šalterska prodaja i dostava hrane i pića do 22.00 časova.

Ugostiteljski objekti i u narednih sedam dana neće biti otvoreni. Na sastanku predstavnika Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma Horeka i predsjednika Vlade Radovana Viškovića dogovoreno je da će svim radnicima, kojima je u martu onemogućen rad, biti isplaćeni porezi i doprinosi, u skladu sa njihovom poreskom prijavom. Ugostiteljima slijede i dodatne poreske olakšice.

Registrovano je još 505 novooboljelih od virusa korona, od 1.284 testiranih. Bitku s koronom izgubilo je 16 oboljelih. Trenutno, pod zdravstvenim nadzorom je 9.707 osoba.

Јedan od uzroka značajnog povećanja broja oboljelih i sve težih kliničkih slika je brzo širenje novih sojeva virusa – britanskog i južnoafričkog.

Јuče je prvi put obavljeno testiranje na nove sojeve u UKC-u Srpske, a razultati su zabrinjavajući – od 93 nasumično odabrana pozitivna uzorka, na mutirani soj bio je pozitivan 61.

Stručnjaci kažu da bi u narednom periodu, širom Republike, trebalo da počne masovna vakcinacija.

Autor: RTRS