Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentrane skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je Srni da je Centralna izborna komisija /CIK/ BiH priznala da pojedinačni glasovi nisu bili sumnjivi i sporni, niti razlog za ponavljanje izbora u Doboju koji su održani u novembru prošle godine.

Vulićeva je istakla da je nejasno zašto su imenovani članovi CIK-a to pitanje uopšte potezali na svojim sjednicama ili su, zapravo, samo slijedili instrukcije svojih stranačkih šefova koji su u svim prethodnim izbornim ciklusima imali 100 odsto podrške na mnogim biračkim mjestima.

Ona je podsjetila da je najglasniji u optužbama na račun broja ličnih glasova bio predsjednik PDP-a Branislav Borenović, ističući da je prvi on imao 100 odsto podršku na 21 biračkom mjestu.

Vulićeva je rekla da je CIK promijenio stav ili je konačno počeo da radi samostalno svoj posao, ne slušajući svoje mentore od kojih je jedan Borenović.

– Svakako, biću korektna i uputiti zahvalnost članovima CIK-a koji su potvrdili da lični glasovi kandidata u Doboju nisu dopisani već su dobijani voljom birača – naglasila je Vulićeva, zahvalivši Dobojlijama na ukazanom povjerenju.

Vulićeva je krajem januara uputila poslaničko pitanje CIK-u upitavši kako proteklih godina nije bila sumnjiva 100 odsto podrška pojedinačnim kandidatima, a nakon posljednjih lokalnih izbora jeste i kako je sve te godine ta pojava bila legitimna.

Takođe, ona je pitala i kako su te pojave bile demokratske, legalne i legitimne, da li je riječ o naklonjenosti članova CIK-a strankama/kandidatima ili su mijenjali pravila izbornog procesa i ista zadržali samo za sebe.

Vulićeva je navela podatak da su Mirko Šarović, Dragan Mektić, Branislav Borenović, Maja Dragojević Stojić, Darko Vasilić i Srđan Todorović samo neki od kandidata koji godinama dobijaju 100 odsto podrške birača na određenim biračkim mjestima.

U odgovoru Vulićevoj iz CIK-a su naveli da “nije iskazana sumnja, niti je upitna podrška birača pojedinačnim kandidatima u procentu od 100 odsto dobijenih glasova na biračkom mjestu”.

Autor: SRNA/RTRS