Skupštinska većina u Banjaluci, okupljena oko SNSD-a, uputila je amandmane na gradski budžet, kojima traži po 500 maraka za zdravstvene radnike i porodilje, pomoć ugostiteljima. Gradonačelnik kaže – to nije naša obaveza i to bi zaustavilo život u gradu. Gradski budžet trebalo bi da bude razmatran u utorak, 30. marta.

Od 150 miliona gradskog budžeta, zatraženi amandmani teški su 6,5 miliona maraka, a namijenjeni su: zdravstvenim radnicima – četiri miliona, po milion porodiljama i privrednicima – ugostiteljima, obuhvaćenim restriktivnim mjerama. Dodatna sredstva skupštinska većina traži za penzionere i borce.

– Za sve porodilje biće izdvojeno 500 KM u ovoj godini. Takođe, imali smo senzibilitet i prema najstarijoj populaciji, prema penzionerima. Udruženje penzionera će dobiti oko 200 hiljada maraka za pomoć najugroženijima – rekao je Dragoslav Topić šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka.

Na polučasovnoj konferenciji o jednokratnoj pomoći porodiljama, zdravstvenim radnicima, penzionerima i privredi, gradonačelnik nije govorio, niti ih je podržao. Utvrdio je da su amandmani sramotni, da je to ludost, ekonomski zločin i egzodus, ali i da on treba da vodi Banjaluku u novu epohu.

– Banjaluka će ići u budućnost, u futur 2 – rekao je Stanivuković.

Futura, ipak neće biti, pravda se Stanivuković, prijeteći da će zbog predloženih amandmana, Banjaluka biti u mraku i nepokošena.

– Družićemo se sa aligatorima, ovdje će hodati anakonde – dodao je on.

U skupštinskoj većini ne razumiju otkud toliko teških riječi, kad su amandmanima na budžet težak 150 miliona, intervenisali samo u 6,5 miliona, i to za pomoć najosjetljivijim kategorijama u vrijeme pandemije. Gradonačelnik se ponaša kao dijete kad mu uzmu igračku, kažu u SNSD-u.

– Spočitava nam se da će Banja Luka stati, da neće biti košenja trave, da neće biti asfaltiranja puteva. Moram vam reći da sa republičkog nivoa imamo zaista jasnu poruku da će se Republika uključiti u rješavanje ovog problema, da će svi putevi koji su bili planirani biti asfaltirani i rješeni – smatra Topić.

Iako su ga pozvali da se prije sjednice skupštine još jednom pokušaju dogovoriti, Stanivuković je potvrdio da sa predstavnicima skupštinske većine o budžetu neće pregovarati. Umjesto da sjednu i dogovaraju se, gradonačelnik samo organizuje konferencije za novinare na kojima se žali, poručuju iz Ujedinjene Srpske.

– Svaka zdravorazumska osoba bi pružila podršku i ugostiteljskim radnicima, porodiljama, zdravstvenim radnicima koji se već godinu dana bore protiv pandemije i direktno ugrožavaju sebe i svoje porodice – naglasio je Neven Stanić šef Kluba odbornika Ujedinjene Srpske u Skupštini grada Banjaluka.

Iz skupštinske većine pozivaju Stanivukovića da predloži i načelnike gradskih odjeljenja, ali i menadžera grada, podsjećajući ga da je u predizbornoj kampanji obećavao da će na to mjesto imenovati Јelenu Trivić, ali da se ubrzo nakon izbora ispostavilo da to obećanje neće ispuniti.

Autor: RTRS