U Ulici Muharema Suljanović u Prijedoru usporen je i otežan saobraćaj nakon izgradnje nadvožnjaka na Pećanima, jer ovom ulicom vozila preko nadvožnjaka izlaze na magistralni put prema Banjaluci i Novom Gradu.

ako će lokalna vlast riješiti ovaj problem upitao je odbornik Žarko Tatić (SNSD).

– Veliki broj putnika za Sanski Most, ali i ostali više ne koriste zaobilaznicu koja je takođe bila privremena, ali to je tek drugo pitanje, koja prolazi kraj Autobuske stanice i keksare, već ovom neuslovnom rutom kroz centar grada. Na njoj su tri priključne raskrsnice do mosta na Sani, trotoar kojeg više nema nego ima, dva pješačka prelaza su jedan kraj drugog kod zgrade Poreske uprave. To uzrokuje zastoje i zbunjuje učesnike u saobraćaju. Inače ja nisam vidio kraće ulice sa više problema-istakao je Tatić.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za saobraćaj i komunalne poslove grada Prijedora Dragoslav Kabić je rekao da lokalna uprava traži rješenje.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

– Jedno od idejnih rješenja je bilo postavljanje raskrsnice sa kružnim tokom kod ulaza u Stari grad. Bez eksproprijacije i velikih zahvata nemoguće je tu postaviti raskrsnicu sa kružnim tokom saobraćaja. Imamo mi predloge da to uradimo sa nekim jeftinijim materijalom, da to bude samo iscrtano na saobraćajnoj površini ili sa nekim gumama, međutim sa tim onemogućavamo ulazak teretnih vozila u Stari grad. Za drugu lokaciju smo uradili idejno rješenje, ali nismo analizirali, to je raskrsnica kod bivše zelene pijace na Pećanima – odgovorio je Kabić.

Za Kabića je bilo i pitanje odbornika Dalibora Kosa (SNSD). On je pitao da li je u planu izgradnja trotoara u Kozarskoj ulici u naselju Čirkin polje, do raskrsnice za gradsko groblje, te od raskrsnice do groblja Pašinac.

– To su dvije relacije, kuda prolaze pješaci i đaci i poboljšala bi se  njihova bezbjednost izgradnjom trotoara. Na istoj toj raskrsnici prošla vlast promijenila je saobraćajni znak za pravo prvenstva prolaza, koji sada ima Kozarska ulica koja vodi do lokalnog restorana „Monako“, umjesto ranijeg Pašinačkog puta. Molim nadležene da razmotre da promjene saobraćajni znak kako bi ponovo put sa pravom prvenstva bio Pašinački put, jer se stvaraju tu velike gužve pogotovo vikendom kada idu građani na groblje – rekao je Kos.

Kabić je podsjetio da je i ranije bilo inicijativa da se u ovom dijelu grada izgradi trotoar.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

– Na teritoriaj Prijedora postoji potreba za izgradnjom trotoara u velikom broju prigradskih naselja. Odluku u izgradnji trotoara, donijećemo zajedno sa vama ovdje. Tačno je da je izmijenjeno prvenstvo prolaza. Mi ćemo nadležnom Odsjeku dati zadatak da naparavi analizu pa da vidimo ima li smisla sada to tako ostaviti ili promijeniti prvenstvo prolaza prema Pašincu – zaključio je Kabić.

I na posljednjoj sjednici je postavljeno pitanje u vezi sa Ulicom Nikole Luketića u Čirkin Polju u kojoj je asfalt skinut u novembru, a mještani četiri i po mjeseca hodaju po makadamu punom rupa.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

Ulica Nikole Luketića

– Kada će biti završena ta ulica, ko je odgovoran što je upropašten postojeći asfalt, a nije urađen novi, da li je lokalna zajednica ili izvođač radova -pitala je nezavisna odbornica Slađana Radaković.

Kabić je dao odgovor i na ovo pitanje.

– Tačno je da je taj dio ulice upropašten i nije asfaltiran, ali projektom kojim je predviđena zamjena vodovodne mreže u naselju Čirkin Polje bilo je predviđeno da se sanira samo onaj dio saobraćajnice gdje se vrši iskop i da se vrši zatrpavanje tog dijela, to je bilo nekih 30, 40 centimetara – kaže on.

Kabić objašnjava da su tu saobraćajnicu koja je inače bila devastirana, dodatno oštetile radne mašine tokom rekonstrukcije vodovodne mreže.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

Ulica Nikole Luketića

– U prethodnom periodu dat je nalog da se asfaltira  Zmaj Jovina ulica do početkaUlice Nikole Luketića i tim asfaltiranjem su potrošene sve pare koje su bile predviđene za taj projekat. Mi smo razgovarali sa direktorom preduzeća „Prijedorputevi“ i nadam se da ćemo početkom građevinske sezone dati nalog da se asfaltira ta saobraćajnica, da će biti predviđeno budžetom, ne znam sada tačno iz koje stavke – rekao je Kabić.

Odbornik Goran Velaula (SNSD) otvorio je temu o parkingu na „Jerezi“. Ovaj parking na čijoj površini je makadam nalazi se u centru grada.

– Da li je u planu sanacija parking prostora “Jereza“? Znamo da su problem imovinsko-pravni poslovi, ali možda se može izvršiti nasipanje -predložio je Velaula.

Kabić je podsjetio da je ova zemlaj na kojoj je parkin u privatnom valsništvu i da ga Grad zaklupljuje.

– Pravno, nemamo pravo tamo inervenisati, ali slažem se da nema smisla da napalućejemo parking, a stvarno je u lošem stanju. Predlagao sam da vidimo ko su ti privatnici, izvršimo izmjenu regulacionog plana, otkupimo zemljiše i raspišemo poziv za javno-privatno partnerstvo, nađemo starteškog partnera da izgradi garažu sa pet spratova za parkiranje i time rješi problem parkiranja u gradu Prijedoru – rekao je Kabić.

Inače, za Odjeljenje koje vodi Kabić je od ukupno 18 bilo čak 11 pitanja odbornika.

Izvor: Srpskainfo