Osim za pomoć ugostiteljima i radnicima u turizmu, skupštinska većina u Banjaluci amandmanima na predloženi budžet grada, predviđa dodatna izdvajanja i za penzionere, porodilje i zdravstvene radnike.

To je izazvalo negodovanje gradonačelnika Draška Stanivukovića koji tvrdi da je to predloženo nauštrb izdvajanja za neke od vitalnih gradskih komunalnih obaveza, poput asfaltiranja ulica, održavanja zelenila ili gradske rasvjete.

Јedini motiv amandmanskog djelovanja na predloženi budžet je da se aktivno pomogne ljudima koji su učestvovali u borbi protiv virusa korona, ili su najviše pogođeni epidemijom, odgovaraju iz skupštinske većine.

Za svaku porodilju po 500 KM, četiri miliona za pomoć zdravstvenim radnicima, 200.000 za gradsko Udruženje penzionera. Sve su to prijedlozi skupštinske većine, kroz amandmane na predloženi budžet Banjaluke od strane gradonačelnika Stanivukovića.

Za Udruženje penzionera najavljena pomoć veoma je važna jer im je trenutno jedini izvor finansiranja članarina, koja iznosi tri marke.

– Da bismo mogli pomoći u liječenju, porodicama umrlih, ta pomoć nam je veoma važna – istakao je predsjednik Skupštine Udruženja penzionera Banjaluka Ratko Trifunović.

Međutim, Stanivuković tvrdi da je jedini motiv predlagača ovih amandmana bio da blokiraju normalno funkciosanje grada, jer su, kaže, sredstva za pomoć dobijena uglavnom preraspodjelom sa stavki za održavanje infrastrukture.

– Odjednom se pojavljuje Udruženje penzionera kojem dajete 200.000, a skidate stavku sa Doma omladine i u obrazloženju piše – ne dao Bog da sahranjujemo ljude. Јe li to nadležnost grada? To, vjerujte, vrijeđa inteligenciju – rekao je Stanivuković.

– Mi smo udruženje od značaja za grad i uvijek smo obraćali gradu za pomoć – izjavio je Trifunović.

Predsjednik Skupštine grada Mladen Ilić istakao je da predloženi amandmani nisu podneseni iz ličnog hira ili zbog političkog prepucavanja, već da je cilj bio da se direktno pomogne Banjalučanima koji su najviše trpjeli posljedice epidemije virusa korona.

Međutim, Stanivuković je ostao pri tvrdnji da su predloženi amandmani na Budžet ekonomski zločin nad Banjalukom. Sve su dodatno podgrijali i iz njegove stranke, PDP-a, postavivši u centru grada bilborde sa fotografijama odbornika skupštiske većine, na kojima ih okrivljuju za buduće nefunkcionisanje grada. Dok Stanivuković u tome ne vidi ništa loše jer su kaže svi javne ličnosti, prozvani su to doživjeli kao stavljanje mete na čelo i sraman politički napad.

Samo neko ko je krajnje razmažen, bezobziran i samoživ može da pomoć i podršku zdravstvenim radnicima, za očuvanje radnih mjesta i podršku natalitetu naziva na bilo koji način zločinom ili osvetom bilo kome, istakao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

– Stavljati mete i pozivati na linč, bilo koga, bilo kojeg odbornika u Skupštini grada, zato što radi svoj posao i zato što smatra da u ovom vremenu treba podržati privrednike, ili zdravstvene radnike koji brinu o svima nama, je krajnje sramo i vraćanje u srednji vijek. Banjaluka to nije zaslužila – istakao je Kovačević.

Kovačević je dodao da funkcionisanje grada ne može biti ugroženo zbog predloženih amandmana, jer je riječ o svega tri odsto planiranog budžeta. Sjednica, na kojoj će odbornici raspravljati o Prijedlogu budžeta Banjaluke za ovu godinu trebalo bi da bude održana sutra.

Autor: RTRS