Odbornici Skupštine grada Prijedor usvojili su danas budžet za 2021. godinu u iznosu od 41.324.680 KM.

Budžet je usvojen sa 20 glasova za, šest uzdržanih i nijednim protiv.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za finansije Maja Kunić rekla je da je usvojeni budžet za oko 650.000 KM ili za oko 1,5 odsto veći od nacrta, da je za tri miliona KM manji od plana budžeta za 2020. godinu, a za oko 1,1 milion maraka manji u odnosu na izvršenje budžeta za prošlu godinu.

– Nažalost, nismo bili u mogućnosti da povećamo prihode više, upravo zbog velikog uticaja pandemije – rekla je Kunićeva novinarima u Prijedoru na pauzi skupštinskog zasjedanja.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović rekao je da prema nacrtu analize budžeta, čiju će konačnu verziju dobiti do kraja sedmice, deficit u budžetu grada iznosi 3.839.404 KM, što uz uslove pandemije i smanjene prihode govori o težini situacije.

– Mislim da nijedna politička partija ne bi trebalo da bude nezadovoljna ovim budžetom. Trudićemo se da uradimo sve ono što je neophodno u ovoj ili idućoj godini. Ovaj mandat je malo vremena da završimo sve što je započeto i sve što smo planirali – naveo je Pavlović.

On je podsjetio da je stopa zaduženosti 11,86 odsto od dozvoljenih 18 odsto, da tu nisu uračunate garancije “Toplani” i još neke druge garancije i da će grad morati ići u kreditno zaduženje zbog deficita i zbog mjesečnih rata od 400.000 do 500.000 KM, koje je teško ispoštovati.

– Gledaćemo da idemo u kredit da zatvorimo deficit i smanjimo mjesečnu ratu, a to će sve ići pred odbornike i zajednički ćemo donijeti odluku – najavio je Pavlović.

On je rekao da je moguće da neki budžetski korisnici neće biti zadovoljni budžetom, ali je dodao da nisu pravili umanjenja tamo gdje nisu morali.

– Vjerujem da svi rezonuju situaciju s lošim punjenjem i deficitom. Većina amandmana je i uvažena, iako ne na posebnim stavkama. Nadamo se da će do rebalansa stanje biti bolje – zaključio je Pavlović.

Zamjenik šefa Kluba odbornika DNS-a Milenko Đaković rekao je da je najvažnije da je budžet usvojen i da nije bilo previše diskusija, ali da DNS nije glasao za budžet jer nisu usvojeni amandmani ove stranke.

– Dobili smo tvrdnje da je dobar dio naših prijedloga uvršten u budžet, ali u smislu zajednički okupljenih stavki. Nažalost, mi to nismo mogli vidjeti. Ranije je bila praksa da se stavke što više raščlanjuju da bi se bolje pratilo izvršenje – naveo je Đaković i dodao da je DNS obećao gradonačelniku da prvih 100 dana neće ulaziti u teme previše kritički.

Šef Kluba odbornika SDS-a Biljana Knežević rekla je da nijedan od sedam amandmana ovog kluba nije usvojen, iako su svi amandmani bili konstruktivni i nijedan nije zahtijevao umanjenje bilo koje stavke, ocijenivši da je to loša poruka.

– Nacrt smo podržali jer smo smatrali da će te stavke do nivoa prijedloga biti uvrštene. Pošto se danas to nije desilo, mi nismo glasali za budžet. Neprihvatanjem da se stavke namjenski raspodijele daje se mogućnost netransparentnog trošenja budžeta – poručila je Kneževićeva.

U prva tri mjeseca ove godine Gradska uprava funkcionisala je putem odluke o privremenom finansiranju.

Izvor: ATV