Republika Srpska ima normalan i realističan pogled kada je u pitanju njena energetska budućnost, dok vlasti u FBiH vode maglovitu politiku, koja nema nijedno realno uporište.

Kaže ovo za “Glas Srpske” energetičar i ekonomski analitičar iz Beograda Miloš Zdravković komentarišući stav vlasti u FBiH da definitivno odustane od gasovoda “Turski tok” i da svoju energetsku stabilnost u budućnosti grade preko južne gasne interkonekcije sa Hrvatskom, odnosno spajanjem sa “Trans-jadranskim gasovodom”.

– Vlasti Srpske su odlučile da se “zakače” na jedini realni izvor gasa u regionu, ali i u Evropi. S druge strane, stvarno ne shvatam kojom logikom su se rukovodili u FBiH. Jedna je stvar šta bi neko želeo, a druga je realnost. Može neko Ruse voleti ili ne, ali “Turski tok” je jedina realnost, a pogotovo uzimajući u obzir rezerve ovog energenta sa kojim “Gasprom” raspolaže. Namera FBiH da se po svaku cenu priključi na “Trans-jadraski gasovod” nije ništa drugo do bacanje para. Kao prvo radi se o skupljem gasu od onog ruskog, ali i malim količinama koje neće moći ni približno obezbediti potrebe FBiH. Najveći deo tog gasa planirano je da ide prema Italiji – kaže Zdravković dodajući kako je Srpska napravila dobar potez kada se odlučila da bude dio jednog tako velikog projekta kao što je “Turski tok”, a koji SAD od samog početka pokušavaju opstruisati.

Prema riječima Zdravkovića, čak je i Turska shvatila da joj američke igre ne mogu mnogo toga dobrog donijeti te je odlučila da svoju budućnost gradi na ruskom gasu.

– Da postoji neki drugi izvor gasa, Turci sigurno ne bi kupovali ruski. I niko normalan ne može osporavati benefite ovog projekta. Bojim se da su vlasti FBiH donijele pogrešnu odluku – kaže Zdravković.

Kada je u pitanju Srpska, Zdravković smatra da je ona napravila izbor koji će joj donijeti mnogobrojne ekološke i ekonomske benefite.

– Nema te sile koja može zaustaviti ovaj projekat – poručio je on te dodao da mu je drago što je Srbija stavila na raspolaganje svoju logistiku Srpskoj, da bi se što prije krenulo sa izgradnjom ovog kapitalnog projekta.

Državno preduzeće “Gas Res” potpisalo je 16. marta sporazum sa “Srbijagasom” o izgradnji magistralnog gasovoda. Njime će Srpska biti priključena na gasovodni transportni sistem u Srbiji i na gasovod “Balkanski tok”, odnosno “Turski tok”. Gasovod kapaciteta 1,2 milijarde kubnih metara prirodnog gasa godišnje biće izgrađen od granice Srbije i BiH, preko Bijeljine, Banjaluke, Prijedora i Novog Grada.

Južni koridor

Vlasti u FBiH su odustale od tursko-ruskog toka, zbog pritisaka američke administracije, a kojoj je krajnji cilj smanjivanje ruskog uticaja na Balkanu. Prioritet je priključenje na “Transjadranski gasovod”. Radi se o evropskoj dionici” Južnog gasnog koridora”, vrijednog 40 milijardi dolara, a koji uključuje gasno polje Šah Deniz 2 u Azejberdžanu, “Južnokavkaski” i “Trans-anadolijski” gasovod.

Izvor: ATV