Poziv da što prije prije sazove sastanak sa predstavnicima svih političkih subjekata u banjalučkoj Skupštini, jutros je stigao u Kabinet gradonačelnika.

Dogovor a ne uslovljavanje, jasni su u skupštinskoj većini. Ako Draško Stanivuković to želi, poručuju, Banjaluka već naredne sedmice može da dobije budžet.

“Naš stav je jasan po tom pitanju, mi želimo da Banjaluka ima budžet, želimo da Banjaluka usvoji budžet. Tako nešto je moguće već u naredno sedmici, ukoliko svakako za tim isto mišljenje ima i gradonačelnik. I sa te strane smo spremni da sjednemo i razgovaramo. Uključimo sve one partije, ne samo skupštinsku većinu, nego sve one partije koje žele da razgovaraju o ovoj temi”, kaže Mladen Ilić, predsjednik Skupštine grada Banjaluka.

O toj, najvažnijoj temi, sa skupštinskom većinom Stanivuković ne želi. Dok  najavljuje blokadu Grada, na prijedloge za razgovor, ali i novi budžet koji bi, sve riješio, ne pristaje.  Na sastanak će, kaže poslati svoju sekretaricu, a on bi da razgovara na višem nivu – sa Miloradom Dodikom.

“Ja predlažem da sutra oni u 14 časova sjednu sa mojom sekretaricom. Taman ovi moraju pitati nekog i moja sekretarica mene. Pa nek oni piju kafu i razgovaraju. Ja tražim sastanak u gradskoj upravi sa gospodinom Dodikom”, kaže gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković.

Ignorisanje skupštinske većine gradonačelniku ide od ruke već mjesecima. To što kroz amandmane predlažu oni koje je izabrala većina građana, kod Stanivukovića nema prolaz.

“Onda imamo s druge strane gradonačelnika koji je legalista, koji stalno priča i poziva se na poslovnik i onda juče u popodnevnim časovima ovdje kaže da neće izvršavati amndmane koje mi usvojimo i da oni njega ne interesuju i bukvalno da će tako kršiti zakonom donesenu odluku o izvršenju budžeta. I onda su krivi ovi ljudi. To treba da znaju građani Banjaluke”, kaže Dragoslav Topić, šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka.

Ko je onda kriv za blokadu, pitanje je teško skoro 150 miliona maraka gradskog budžeta. Skupštinska većina na proteste neće pozivati. Na provokacije neće uzvraćati. To prepuštaju Stanivukoviću.

“Pozivao je banjalučane da dođu ispred Gradske uprave da protestuju i najavljivao njihov ulazak u salu Skupštine grada Banjaluka na njegov znak. To se može protumačiti kao neka indirektna prijetnja prema odbornicima da oni glasaju kako gradonačelnik želi”, kaže Neven Stanić, šef Kluba odbornika Ujedinjene Srpske u Skupštini grada Banjaluka.

A kako gradonačelnik želi, i to na jedno pucketanje prstima, trebalo bi da se ponašaju i građani. Gradonačelnik pucne prstima, a građani znaju šta im je za činiti. Nije mađioničarski trik, već poziv na proteste.

Izvor: ATV