Na području Policijske uprave Prijedor u ovoj godini policija je od višestrukih prestupnika u saobraćaju privremeno oduzela čak 18 vozila. Cilj privremenog oduzimanja vozila je sankcija višestrukih ili težih povratnika u izvršenju težih prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja. Riječ je o vozačama, na koje po riječima Maria Milašina , načelnika Sektora policije u PU Prijedor, nisu do sada preventivno djelovale novčano izrečene kazne, odnosno kazneni bodovi. Sve se radi u skladu sa Zakonom o prekršajima i Zakonom o krivičnom postupku RS.

-Ovdje posebno želim da naglasim da se ne radi o oduzimanju vozila zbog duga u Registru novčanih kazni u prekršajnoj evidenciji već se vozilo oduzima od onih koji su višestruki povratnici u izvršenju težih prekršaja- navodi Milašin. Tačno se zna i o kojim je prekršajima riječ.

– To su teži prekršaji iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, prije svega upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola , droga ili odbijanje alko ili droga testa. Zatim upravljanje neregistrovanim vozilom kojem je registracija istekla 30 dana, potom upravljanje vozilom prije sricanja prava na upravljanje, u slučaju da je licu izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom, da je vozačka dozvola deponovana ili se na vozilu nalaze nepripadajuće registarske tablice. Suština je u sljedećem, da se vozilo privremeno oduzima od višestrukih povratnika i u situaciji kad se zateknu da upravljaju vozilom . – kaže Milašin.

U svim tim slučajevima policijski službenici pišu zahtijev za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom Sudu koji odlučuje da li će se vozilo trajno ili privremeno oduzeti . Trajno oduzeta vozila predaju se Agenciji za upravljanje oduzetom imovinom. Do sada nije bilo nekih problema vezanih za privremeno oduzimanje vozila a jedan od vozača koji je ostao bez automobila lišen je slobode zbog vožnje u pijanom stanju. Osim na osnovu naredbe Osnovnog suda višestruki prestupnici vozilo mogu i dobrovoljno predati.

Izvor: Kozarski