Od ponedjeljka, 5. aprila, ponovo rade tržni centri u Republici Srpskoj. Ipak, to ne važi za ugostiteljske objekte u sklopu njih.

Ove i druge mjere će biti na snazi bar do 12. aprila – odlučeno je na današnjoj sjednici Republičkog štaba za vanredne situacije. Odlučeno je i da nastave u školama neće biti ni naredne sedmice. Nove mjere podrazumijevaju nove obaveze za tržne centre.

“Obavezuju se tržni te trgovački centri, robne kuće kao i ostali prodajni objekti, da odrede jedno ili više lica za sprovođenje epidemioloških mjera u zajedničkim prostorima objekta. Namjera je da jedna od prvih mjera ublažavanja koja bude se mogla razmatrati kada se steknu uslovi sa epidemiološkog stanovišta jeste odvijanje nastavnog procesa u školama za djecu od prvog do petog razreda”, rekla je Suzana Gašić, ministar trgovine i turizma Republike Srpske.

Štab je diskutovao o otvaranju bašti ugostiteljskih objekata, ali na kraju su procijenili da nije trenutak za to, tako da još najmanje sedam dana sve ostaje na šalterskoj prodaji, odnosno dostavi hrane i pića. Ipak, pošto počinje treća sedmica ograničenja njihovog rada – biće im nadoknađena polovina najniže plate, te porezi i doprinosi. Direktor Instituta za javno zdravstvo pojašnjava kada možemo da vidimo efekte epidemioloških mjera.

“Otprilike 21 dan od početka primjene ovih mjera mi vidimo rezultate u smislu usporenog broja pozitivnih lica. Mjere daju rezultate. Ono što je odgovornost na svima nama, predstavlja odgovornost u smislu poštovanja mjera. Disciplina poštovanja samih mjera mora biti na visokom nivou da bi one dale rezultat”, kaže Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Ostale epidemiološke mjere u Republici Srpskoj uglavnom ostaju iste. Jedna od rijetkih mjera koja će biti olakšana se odnosi na profesionalne sportiste, kojima su od ponedjeljka dozvoljeni treninzi na bazenima.

Izvor: ATV