U Banjaluci danas višečasovni pregovori predsjednika skupštine, gradonačelnika i političkih partija – kako bi grad što prije dobio budžet. Iz skupštinske većine očekuju da gradonačelnik do ponedjeljka dostavi novi prijedlog budžeta, u kojem će biti uvaženi i njihovi amandmani. Draško Stanivuković tvrdi – dobiće isti prijedlog. Za to vrijeme traju i polemike kako su pojedini segmenti u funkcionisanju grada preko noći mogli da stanu.

Iako je insistirao da će da razgovara samo sa liderom SNSD-a, Draško Stanivuković danas se ipak odazvao sastanku sa predstavnicima skupštinske većine. Nakon nekoliko časova razgovora, predsjednik Skupštine rekao je da novi prijedlog budžeta treba da bude ponuđen do ponedjeljka, i da u njemu očekuju i amandmane kojima se traži pomoć za zdravstvene radnike, porodilje, ugostitelje i penzionere. Ukoliko do dogovora ne dođe ni u ponedjeljak, grad će ići u privremeno finansiranje.

– Odluka koju bi usvojili o privremenom finansiranju samo bi, na neki način, prolongirala razgovore do jednog momenta kada budžet mora biti usvojen, a to je prva polovina ove godine i ovo je jedna od mogućnosti – naglasio je Mladen Ilić, predsjednik Skupštine grada Banjaluka.

Stanivuković odgovara – u ponedjeljak izlazi sa istim prijedlogom budžeta. Spreman je, kaže, da razgovara o nekim od predloženih amandmana, ali na jednokratnu pomoć za zdravstvene radnike i porodilje neće da pristane. Priznaje ipak pravo skupštine da usvoji i budžet i amandmane, kako bi bar nešto krenulo. Zašto su pojedini procesi u Banjaluci preko noći stali – ni danas nema objašnjenja. A gradonačelnik je i onako konfuznu situaciju, dodatno zakomplikovao.

– Posljednja tri dana ja finansiram iz svog džepa – naglasio je Stanivuković.

Šta to finansira iz svog džepa, nije precizirao. Stručnjaci kažu – da je to krivično djelo. Kao fizičko lice može da donira gradu, ali i to treba da ide preko javnog računa. Ovakvo finansiranje iz svog džepa, smatraju, neće moći da opravda. Poznato je, pak, šta ne finansira. Banjalučke javne površine od juče su pune smeća. Dio su noćas odnosili građani, a od jutroos organizovano mladi SNSD-a, koji tvrde da su otpatke namjerno bacale pristalice Draška stanivukovića.

– Ljudi žele da prošetaju svojim gradom, da li treba da gledamo smeće? Pogotovo sada kada je pandemija u toku – istakla je Anja Ljubojević, član Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka.

Građani, ali i funkcioneri se pitaju – kako je moguće da gradonačelnik dovede u pitanje normalno funkcionisanje grada i da samo za jedan dan sve bude blokirano? Nije moguće, odgovara predsjednik skupštine.

– Komunalne službe u Gradu Banjaluka nastavile su sa odvozom smeća iz većih kontejnera ispred kuća i stambenih zgrada – naglasio je Ilić.

Najave blokade najviše su uznemirile roditelje djece koja pohađaju gradske vrtiće. Dok gradonačelnik sa direktoricom Centra za predškolsko prijeti da hrane ima još par dana, poznavaoci prilika i tu vide manipulaciju. Tvrde da je nemoguće je nestane hrane e u vrtićima za 24 časa, kad se zna da roditelji plaćaju hranu. Takođe, ni plate radnika ne mogu biti dovedene u pitanje, jer ako se posmatra februar i mart nema odstupanja u iznosu sredstava, a broj zaposlenih je isti.

Autor: RTRS