Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da bez snažne institucije kakva je Policija Republike Srpske ne bi moglo doći do odbrane Srpske, ali i očuvanja njene slobode, te poručio da građani Srpske moraju imati dodatno povjerenje u policiju jer ona radi u njihovom najboljem interesu i garantuje stabilnost Srpske.

Dodik, koji je danas u Banjaluci prisustvovao obilježavanju 4. aprila – Dana policije Republike Srpske, podsjetio je da je policija Srpske bila izložena raznim nastojanjima da se devastira i dovede na nivo, kako je rekao, neke seoske straže.

– Policija Republike Srpske je preživjela napore visokog predstavnika da je reformiše tako što bi je ukinuo. Oni su to nazvali sramnim imenom reformom u nastojanju da centralizuju policiju kao i druge institucije koje su pokušali da centralizuju u BiH – napomenuo je Dodik.

Dodik je rekao da je ponosan na to što pripada generaciji koja je na jednom političkom nivou odbranila status policije Republike Srpske.

– Sada se vidi koliko je to važno, jer je policija snažan segment bezbjednosti Republike Srpske – istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, stanovništvo Republike Srpske se uzda u policiju Srpske sa željom da mu obezbijedi mirno okruženje, kao što i jeste.

On je rekao da u Republici Srpskoj za razliku od okruženja ne postoje nikakvi klanovi bandi i organizovane kriminalne grupe, te da ukoliko se i pojave neki recidivi toga sa strane, to policija Republike Srpske rješava na najbolji mogući način.

Dodik je najavio ulaganje u policiju Republike Srpske i njene sposobnosti, ističući da policija Srpske mora biti još sposobnija.

– Veoma je važan proces obnavljanja materijalno-tehničkih sredstava u policiji Republike Srpske, kao i statusa i standarda kojeg imaju policajci – napomenuo je Dodik.

On je rekao da svi oni koji su za vrijeme rata ginuli u uniformi policije vjerovali u Republiku Srpsku.

Dodik je poručio da danas treba još više vjerovati u Republiku Srpsku i da je “policija jedan od značajnih faktora tog vjerovanja i njene budućnosti”.

– Zato je važno da svi građani Republike Srpske osiguraju dodatno povjerenje u policiju Republike Srpske, jer ona radi u njihovom najboljem interesu, kao i za stabilnu Srpsku – naveo je Dodik.

Autor: SRNA/RTRS