Na pitanje da prokomentariše prijetnje sada već smijenjenog direktora banjalučkog Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Vesne Banjac da će djeci uskratiti obrok i boravak u vrtićima, kao i plate vaspitačima, ako se ne usvoji budžet grada koji je predložio aktuelni gradonačelnik, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović je naglasila da je šokirana tom izjavom, na sreću, sada već bivše direktorice, kao i njenom spremnošću da žrtvuje i djecu i vaspitače zarad jeftinih političkih poena onih koji posljednjih dana režiraju haos u Banjaluci.

– Izjava je sramotna. Gradonačelnik je imao mogućnosti da stvori pretpostavke da se usvoji budžet. Mogla se, na primjer, oglasiti i načelnica odjeljenja za finansije grada Banjaluka i konačno objasniti koje su sve opcije na raspolaganju i u kojem roku da bi se neometano vršilo finansiranje svih budžetskih obaveza, a ono je moguće – navela je predsjednica Republike.

Međutim, ocijenila je Cvijanovićeva, ovdje je riječ o čistom politikanstvu i pravljenju predstava za javnost kako bi se, tobože, skupštinska većina optužila za blokiranje donošenja budžeta.

Na pitanje da li je onda politikanstvo i situacija u vezi sa neodvoženjem smeća sa javnih površina, jer je i to jedna od tema koja zakuplja baljalučku javnost, predsjednik Republike je potvrdila da i to služi istoj svrsi – optužiti skupštinsku većinu kako se grad navodno ne može čistiti jer oni predlažu amandmane kojima se daje podrška zadravstvenim radnicima, penzionerima i porodiljama.

– Grad će se redovno čistiti, a ako to nisu u stanju da obezbijede Gradska uprava ili gradonačelnik, neko će moći. Što se tiče amandmana skupštinske većine, oni su dobri, jer pomažu onima koji su sada prioritet, i sasvim su suprotni od neljudskih prijetnji upućenih na račun djece u vrtićima i vaspitača koje je uputila, na sreću, danas smijenjena, direktorica Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, bez obzira da li je od toga htjela napraviti rijaliti pozornicu svojom pameću ili je pod uticajem svog nalogodavca – naglasila je Cvijanović.

Izvor: ATV