U prijedorskim voćnjacima noćas je temperatura ispod nule uzrokovala velike štete na voćnjacima, dok je još juče ujutru bilo jasno da je šljiva uništena.

Predsjednik Udruženja voćara Prijedor Mladen Marjanović za Srpskainfo kaže da su izuzetno niske temperature, koje su bile od minus četiri do minus šest, pogubne za voće koje je u cvatu.

– Šljiva je definitivno uništena, to je sigurno 100 odsto. Juče je šljiva već bila “obrana”. Mali plodići ili cvjetići su pocrnili i to će biljka odbaciti, tako da roda nema. Na kruškama su velika oštećenja i upitan je rod takođe, a jabuka će imati dosta oštećenja. Rano je davati prognoze, ali sigurno ima oštećenja i biće štete – ističe Marjanović.

Priča da je u svom voćnjaku koristio sistem za orošavanje, ali tvrdi da neće biti velike pomoći od toga.

– Kada je mali minus ledenice su male, noćas je radio sistem, ali nije mnogo pomogao jer je naglo padala temperatura. Vidi se da su i ledenice  na voću velike – kaže on.

Podsjeća da je isto vrijeme bilo i prošle godine.

– Voćari su razočarani. Do neki dan orezivali su voćke, potencijal je bio fantastičan, jer se voće i odmorilo zato što je i prošle godine uništeno mrazom, pa su ljudi očekivali da ove godine izađu iz dubioze, ali opet je na našem području najveća šteta – smatra on.

Marjanović kaže da su velike štete i na jagodama, koje su takođe zbog prethodnog lijepog vremena počele da se razvijaju.

Poručuje da će voćari nakon što utvrde štetu, obavjestiti Gradsku upravu i Ministarstvo poljoprivrede, te tražiti da izađu na teren i procjene štete.

U Udruženju voćara Prijedor ima oko 70 voćara.

Izvor: Srpskainfo