Grad Prijedor dobio je novu odluku o vodovodu i kanalizaciji budući da je do sada važeća datirala iz 2007. godine i nije bila usklađena sa Zakonom o komunalnim djelatnostima Republike Srpske kao osnovnim aktom koji uređuje oblast proizvodnje, isporuke vode za piće i odvodnje otpadnih voda, donesenim 2011. godine.
“Praksa je pokazala da određene događaje i odnose treba definisati jer do sada nisu bili uopšte definisani ili je to bilo nepotpuno”, navodi se u obrazloženju nove odluke.

Osim uprave “Vodovoda”, u izradi nove odluke učestvovali su predstavnici udruženja za zaštitu potrošača, komunalne policije, inspekcije i Odjeljenja za saobraćaj, komunalne poslove, zaštitu životne sredine i imovinsko-pravne odnose.

“Za razliku od dosadašnje, nova odluka jasno i nedvosmisleno utvrđuje obavezu potrošača da vodomjerno okno bude uvijek suvo i čisto, vodomjer dobro zaštićen od mraza, mehaničkog oštećenja, krađe, i da mu prilaz uvijek bude uredan i slobodan. Još jedna novina je mogućnost da potrošači mogu telefonski, SMS porukom ili putem elektronske pošte obavijestiti `Vodovod` o stanju brojila na mjernom instrumentu”, navodi se u ovom aktu.

Prvi put se definiše šta je glavni, a šta sekundarni mjerni instrument, što je značajno sa aspekta pravilnog razgraničenja prava, obaveza i odgovornosti davaoca i korisnika usluga, te posljedično za pravilno fakturisanje potrošnje vode, a posebno se ističe obaveza svakog novog potrošača da se prijavi kao novi korisnik u roku od sedam dana.

Novina je i mogućnost prenosa na “Vodovod” pojedinih dijelova izgrađenih vodovodnih i kanalizacionih objekata i uređaja ako se može postići njihova funkcionalnost, a, osim trajnog, predviđen je privremeni priključak koji se daje za objekte u izgradnji.

“Nova odluka predviđa da je, u slučaju dugotrajne nestašice vode usljed zdravstvene neispravnosti, `Vodovod` dužan, u saradnji sa gradom Prijedorom, potrošačima obezbijediti vodu dopremljenu u cisternama koja je zdravstveno ispravna”, navodi se u obrazloženju ove odluke.

Promjena podataka potrošača prijavljuje se “Vodovodu” u roku od 30 dana, a ne u roku od osam dana kako je do sada bilo slučaj, a poseban akcenat je na zajednicama etažnih vlasnika i zgradama u kojima one nisu formirane.

U slučajevima da se potrošnja vode ne može utvrditi mjernim instrumentom, obračun će se vršiti na osnovu prosječne potrošnje iz prethodnog dvanaestomjesečnog, a ne šestomjesečnog perioda kao što je bilo do sada.

Za kršenje odredaba nove odluke propisane su novčane kazne u iznosu od 1.500 KM do 10.000 KM za preduzeće, odnosno od 500 do 1.500 KM za odgovorno lice u “Vodovodu”, zatim od hiljadu do 10.000 KM za pravno lice, odnosno 500 do 1.500 KM za odgovorno lice u pravnom licu, dok su za preduzetnike propisane kazne od 500 KM do 3.000 KM, a za fizička lica od 100 KM do 1.000 KM.

“Vodovod” je dužan da u roku od tri mjeseca donese Pravilnik o registraciji potrošača i Pravilnik o načinu otkrivanja nelegalnih priključaka i neovlaštene potrošnje vode i načinu obračuna količine i novčane vrijednosti neovlašteno potrošene vode.

Novu odluku usvojila je Skupština grada Prijedora na posljednjem zasjedanju krajem marta, a objavljena je u posljednjem broju Službenog glasnika grada Prijedora.

Izvor: Agencije