Na kovid odjeljenju prijedorske bolnice trenutno se liječi 68 pacijenata sa težom ili teškom kliničkom slikom koja u većini zahtijeva kiseoničku podršku, saopšteno je nakon današnje sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije.
Od ukupnog broja hospitalizovanih u kovid odjeljenju, 38 pacijenata je iz Prijedora, 20 iz Novog Grada i 10 iz Kozarske Dubice.

Štab je konstatovao da nema značajnijeg pomaka kada je riječ o epidemiološkoj situaciji u Prijedoru, kao i da je zabrinjavajući broj pacijenata iz okolnih opština s obzirom na njihov broj stanovnika.

“Otvaranje dnevnih bolnica u domovima zdravlja bi trebalo rasteretiti prijedorsku bolnicu kada je u pitanju briga o ležećim pacijentima”, navodi se u saopštenju.

Inspekcijski nadzori i kontrole policije i komunalne policije su redovne, te ove sedmice nisu zabilježeni prekršaji, niti nepoštovanje epidemioloških mjera, a otvaranje ugostiteljskih objekata i fitnes centara pojačaće kontrole i nadzor.

“Dezinfekcija javnih površina i šetališta će biti obavljena čim se za to stvore vremenski uslovi. U susret otvaranju ugostiteljskih objekata i fitnes centara, apelovano je da se građani i pravna lica pridržavaju mjera za sprečavanje širenja virusa korona”, navodi se u saopštenju.

Iz Higijensko-epidemiološke službe prijedorskog Doma zdravlja saopšteno je da će revakcinacija građana Prijedora, koji su primili prvu dozu vakcine “sputnjik ve”, biti obavljena prema istoj satnici kao i kada je bila vakcinacija i da neće biti posebnog pozivanja građana.

Izvor: Agencije