Crnogorski ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić poručio je da će nastaviti da vrši tu dužnost dok god mu Skupština daje povjerenje i da je spreman da se izvini svakome koga su njegove riječi povrijedile.

Leposavić je rekao da je neprijatno iznenađen tvrdnjom da je njegovo javno djelovanje, navodno od početka, u velikoj mjeri odstupalo od zvaničnih stavova Vlade i Sporazuma koji su 8. septembra potpisali lideri koalicija parlamentarne većine.

Navodeći da jedna od obaveza preuzetih ovim sporazumom glasi “odgovorno sprovođenje svih međunarodnih obaveza”, Leposavić je istakao da ovo podrazumijeva i obavezu svih članova Vlade Crne Gore da ne zaborave da ih nisu izabrali strani saveznici, već građani posredstvom svojih poslanika.

On je rekao da ne negira, niti relativizuje presuđeni zločin genocida u Srebrenici i dodaje da na to nema pravo, saopšteno je iz resornog ministarstva.

– Poslaničko pitanje je glasilo da li bih ja priznao zločin genocida. To pitanje je dio uobičajene, monstruozne politike Demokratske partije socijalista kojom se izaziva razdor i međusobno zavađanje – rekao je Leposavić.

On kaže da je bio svjestan da to poslaničko pitanje nije bilo postavljeno iz dobre namjere, niti da bi doprinijelo poštovanju međunarodnih obaveza i ozdravljenju društva, nego da bi se surovo manipulisalo tragičnim osjećanjima Srba.

– Ovo pitanje se uvijek postavlja samo ministrima i javnim funkcionerima koji su Srbi, zato što oni koji ga postavljaju posebno računaju na činjenicu da su nebrojene žrtve srpskog naroda ostale bez satisfakcije i zadovoljenja pravde – naveo je Leposavić.

Prema njegovim riječima, taj osjećaj nepravde konstantno izaziva sukobe na svim nivoima društva i sprečava istinsko pomirenje pa je, znajući to, smatrao da je nemoralno i nestručno da na ovo pitanje odgovori neodređeno.

– Odgovor na ovo pitanje sam dao i kao čovjek i kao član Vlade – rekao je Leposavić koji ističe da uvažava obaveznost odluka Haškog tribunala, ali da zadržava pravo da iznese kritički stav o njegovom radu, kao što se to uobičajeno čini u javnom govoru u svim evropskim i civilizovanim zemljama.

Leposavić napominje da tom kritikom nije ugrozio ugled zemlje, da iznošenjem kritičkog stava ne namjerava da poništi važnost odluka tog suda, nego da osvijesti javni dijalog.

On je rekao da je iznio jasan stav i stručno utemeljen komentar o onome što su drugi spremni da napuste i pri najmanjoj prijetnji, ostavljajući društvu da se vječito nosi sa manipulacijama, nametanjem krivice i neprijateljstvom.

Leposavić je istakao da je zahvalan na prilici koju je dobio 4. decembra da u svojstvu ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava služi građanima i predvodi reforme radi uspostavljanja vladavine prava i eliminisanja sistema korupcije i kriminala koji je vladao 30 godina.