Politički analitičar Boško Vukićević ističe da namjere odlazećeg diktatora ne ostavljaju prostora za nedoumice: on koristi nesuglasice u okviru vladajuće koalicije kako bi pokušao da izazove haos u državi, huškajući svoje pristalice na generisanje nereda i sukoba, iz ocjenu da je saopštenje DPS-a koje je prethodilo protestima, kako u formi tako i u suštini – ratnohuškačko

Najava izmjena Odluke o kriterijumu za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom i izmjene Zakona o registru prebivališta i boravišta „alarmirala“ je čitavu „patriotski“ orijentisanu javnost. 

Čelnici najveće opozicione partije istakli su da će „interese“ države braniti svim sredstvima, što je motivisalo patriotsko-komitske grupice širom Crne Gore da nastave sa svojim skarednim performansima tokom kojih, po pravilu, njihovi politički protivnici budu vrijeđani, a često i pretučeni.

Na magistralnom putu Nikšić-Podgorica, na Bogetićima, pred „očima“ svetog Vasilija Ostroškog, grupica „patriota“ napala je službeno vozilo u kojem se nalazilo i štićeno lice – ćerka premijera Zdravka Krivokapića, kao i službenici Vojske Crne Gore. Službenici Uprave policije pokazali su zavidno „razumijevanje“ za kršenje epidemioloških mjera i divljanje ove grupice, koja je put držala u blokadi tokom čitavog dana.

Do incidenta je došlo i u Budvi, kada su „komite“ zaustavile saobraćaj na kružnom toku, i napali ekipu TV Budva, uz prijetnje da će ih „posjetiti“ i u prostorijama televizije. Blokirana je i magistrala Bar-Podgorica-Petrovac, a Barski portal ima saznanje da su blokadu (ne)skriveno podržali i pojedini pripadnici Uprave policije, nezadovoljni smjenama koje je izvršio direktor Zoran Brđanin.

Patrioto-komite su u Podgorici napravili istinski „ustaški pir“. Ispred zgrade vlade, uz psovke, povike i prijetnje, dokazivali su „patriotizam“ pjevajući Tompsonovu „Bojnu Čavoglave“. 

Iako je, navodno, jučerašnje proteste organizovao Patriotsko-komitski savez, veći dio javnosti smatra da iza svega stoji aktuelni predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, te da odgovornost za sve nepodopštine koje se dešavaju, ali i za ono što bi se moglo dogoditi, leži isključivo na njegovim „plećima“.

Do takvog zaključka došao je i premijer Krivokapić, koji je poručio Đukanoviću: „Nećete zaustaviti ni Crnu Goru, ni mene, ni po cijenu života. Mir, red i zakon!“.

Milatović: Inspirator ovakvih manifestacije je ratni huškač Đukanović

„Netačna je informacija da je organizator protesta PKS. Jedini inspirator i organizator ovakvih manifestacija je osvjedočeni ratni huškač Milo Đukanović i njegova nacional-šovinistička Demokratska partija socijalista. PKS je tek oznaka za proksi komitski server koji ispunjava zadati nalog Vođe.“, ocijenio je Mićun Milatović na svom Fejsbuk-profilu.

Vukićević: Đukanović pokušava da izazove haos u državi

Politički analitičar Boško Vukićević ističe da namjere odlazećeg diktatora ne ostavljaju prostora za nedoumice: on koristi nesuglasice u okviru vladajuće koalicije kako bi pokušao da izazove haos u državi, huškajući svoje pristalice na generisanje nereda i sukoba, iz ocjenu da je saopštenje DPS-a koje je prethodilo protestima, kako u formi tako i u suštini – ratnohuškačko.

„Poražene kleptokrate više ne vode računa o prilagođavanju političke retorike njihovom uobičajenom diskursu – oni najavljuju da će „svim sredstvima braniti državu od pokušaja posrbljavanja“. Dakle, neka se niko ne zanosi mišlju da su organizatori ekstremizma i mogućih nemira malobrojne „komitske organizacije“. Iza svega stoje Đukanović i DPS.

Lider Pokreta Sloboda narodu, Boško Vukićević (Foto: Dan)

Koji bi trebalo da bude odgovor vladajuće većine na evidentan pokušaj kreiranja haosa od strane odlazećeg diktatora? Prije svega, konsolidovanje redova unutar koalicije i slanje jedinstvene poruke građanstvu Crne Gore o poštovanju zakona, reda i mira, i apel na smirenost i strpljenje. A s druge strane, oborenoj kleptokratiji mora biti poslata jasna poruka da će ekspresno biti pokrenut postupak procesuiranja korumpiranih kadrova DPS-a i njegovih satelita. Samo dugo očekivanim hapšenjem i procesuiranjem glavešina poražene diktature usijane glave će se „primiriti“ i odustati od ratnog huškanja.“, zaključio je Vukićević.

Izvor: IN4S