Institucije Republike Srpske obezbijediće 15 miliona KM za odbranu od poplava na području Prijedora, rekao je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas nakon sastanka sa gradonačelnikom Daliborom Pavlovićem.

Najavljena je i pomoći privredi od 10 miliona KM, rekonsturkcije bolnice, te podršku izgradnji industrijskih zona od 800.000 KM.

Dodik je najavio i rekonstrukciju željezničke pruge Prijedor – Ljubija koja je preduslov za eksploataciju rude, od koje grad nije imao ništa u proteklih 10-15 godina.

– Drago mi je da Prijedor ima stabilnu političku, odnosno skupštinsku strukturu. Agilnost Gradske uprave već se osjetila u ovom vremenu. Želim da gradonačelniku u njegovom timu čestitam na predanosti i posvećenosti – rekao je Dodik novinarima u Prijedoru nakon sastanka sa gradonačelnikom Daliborom Pavlovićem i njegovim saradnicima.

On je naveo da će u naredne dvije godine biti uloženo 15 miliona KM u trajno i kompletno rješavanje problema visokih voda da nijedno naselje ne bude ugroženo kao do sada. Dodao je da će period realizacije zavisiti od agilnosti stručnih službi koje rade na tome.

Dodik u Prijedoru (Foto: SRNA)

Dodik u Prijedoru (Foto: SRNA)

Dodik je naveo da će Prijedor dobiti rekonstruisanu bolnicu sa izgrađenim novim aneksima, a ako bude neophodno i sa potpuno novom opremom.

– Ono što se otvara u perspektivi su i rudna nalazišta u Ljubiji i danas je ministar saobraćaja dobio zadatak da se uđe u projekat izgradnje i modernizacije stare urušene pruge od Prijedora do Ljubije, a ambiciozni plan izgradnje industrijskih zona sa 800.000 KM biće podržan iz Ministarstva finansija – istakao je Dodik.

On je najavio i 10 miliona KM podrške privredi u vrijeme kovida, prije svega za mala i srednja preduzeća, a grad i privreda treba da naprave spisak potreba i upute Kompenzacionom fondu.

Dodik smatra da je vrijeme za prodore u Prijedoru, a ozbiljnu i veliku promjenu napraviće i auto-put Prijedor-Banjaluka, te naglasio da bi ta dionica mogla biti gotova u narednih pet ili šest godina, a vezaće se i za auto-put Banjaluka-Beograd.

Dodik u Prijedoru (Foto: SRNA)

Dodik u Prijedoru (Foto: SRNA)

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović je rekao da je ova posjeta jasan znak da su Vlada i rukovodstvo Republike Srpske opredijeljeni da grad Prijedor funkcioniše na najbolji mogući način i da završi sve ono što je neophodno u narednom periodu.

– Vlada i srpski član Predsjedništva će stajati iza onih projekata koje grad bude radio i planirao, ali da prvo grad uradi sve što je neophodno, od projektovanja, eksproprijacije, a da zatim s projektima idemo ka Vladi – dodao je Pavlović.

Dodik u Prijedoru (Foto: RTRS)

Dodik u Prijedoru (Foto: RTRS)

Sastanku u Gradskoj upravi prisustvovali su i ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović, ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, ministar saobraćaja i veza Nedeljko Ćorić, te direktor “Puteva Republike Srpske” Davor Kostrešević.

Izvor: RTRS/SRNA