Poslanik u NSRS, Nebojša Vukanović poručio je za Avaz da će se kandidovati za srpskog člana Predsjedništva BiH, pod uslovom da iza zajedničkog kandidata stanu opozicione partije u Republici Srpskoj.

Poručio je da će za takav dogovor trebati dosta vremena i da bi sa pozicije srpskog člana predsjedništva BiH mogao najviše učiniti da se “spuste tenzije i izađe iz začaranog kruga izazovanja mržnje i uspostavi normalan život u BiH”, izjavio je Vukanović za Avaz.

Ovo nije prvi put da Nebojša Vukanović izražava želju za kandidaturom na ovu poziciju, ali da njegova želja i nije baš dobro prihvaćena u opozicji. Naročito nakon što su pojedini sastanci opozicije održani bez prisustva Vukanovića.

Vukanović je prije nekoliko mjeseci gostujući na FACE televiziji izjavio da mu je želja i ambicija mjesto srpskog člana Predsjedništva BiH i da bi bio prvi član od rata do danas koji bi mogao napuniti salu u Cazinu i Bužimu, odakle kako je rekao dobija stotine poruka.

Riječ je o istom onom Bužimu u kojem se o svakoj godišnjici okupljaju maskirani i uniformisani građani koji uz povike “Alahu ekber” proslavljaju uspjehe iz minulog rata.

“Drugoligaš”

Da opozicija ne vidi Vukanovića kao okosnicu izbora i sam je shvatio kada je gradonačelnik Banjaluke izjavio da bi kandidat za predsjednika Republike Srpske mogao da bude on, Jelena Trivić i neki poslanici koji se priključuju.

– Dakle, tu sam jasno shvatio da sam drugoligaš, da se na mene ozbiljno ne računa i da ljudi smatraju da nisam neko ko bi trebalo da bude na čelu novih snaga koje trebaju da preuzmu vlast u Republici Srpskoj – rekao je tada Vukanović za Srpskainfo.