Danas se navršava 80 godina od proglašenja Nezavisne države Hrvatske u kojoj su masovno i krvnički ubijeni Srbi, Jevreji i Romi, a sve pod komandom Ante Pavelića, Mileta Budaka i Maksa Luburića.

ačini mučenja i ubijanja ljudi šokirali su čak i njemačke okupatore, a ono što najviše zabrinjava jeste što se i danas matrica ustaškog razmišljanja može prepoznati u različitim izjavama zvaničnika širom regiona i u neoustaškim pokretima.

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH nazvao je NDH, koja je proglašena državom na današnji dan prije 80 godina, najbolesnijoj kvislinškom državom u nacističkoj Evropi i da je 10. aprila 1941. godine počeo genocid nad Srbima.

FOTO: ARHIVA/RAS SRBIJA
FOTO: ARHIVA/RAS SRBIJA

Iz Odbora su podsjetili da je ta najbolesnija kvislinška država imala osnovni cilj da uništi “nepoćudne” narode, Srbe Jevreje i Rome.

– Odmah nakon osnivanja NDH počinju protjerivanja, odvođenja i ubistva viđenijih Srba. Počinje rušenje pravoslavnih crkava, počinje pokatoličavanje Srba, snažnije muškarce šalju u logore u druge dijelove nacističke NJemačke, žene i djecu u vagonima šalju za Srbiju – podsjetio je predsjednik Odbora Đorđe Radanović.

Prema njegovim riječima, logori i pokolji u Jasenovcu, Garavicama, Šušnjaru, Jadovnom su djelo oružanih snaga NHD i muslimanskih milicija, čiji su vojnici bili i Hrvati i muslimani.

– Treba istaći da su hrvatski i muslimanski narod zajedno sa klerom i islamskom zajednicom vjerovali da je NDH njihova država. Zbog toga su pripadnici oba naroda učestvovali u regrutaciji i snaženju oružanih snaga ove kvislinške tvorevine – napomenuo je Radanović.

Pn je dodao da i spomenik u Blajburgu na sebi u istoj veličima ima i šahovnicu i polumjesec i kao takav je najbolji pokazatelj ko je činio okosnicu NDH.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Đorđe Radanović

– Značajni istoričari pišu da se 1941. godine u HND desila srpska pobuna i zaista su u pravu. Ustanak srpskog naroda u NHD nije imao ideološki predznak, niti je ustanak komunistički, niti četnički, to je ustanak naroda da spašava živu glavu. Ustao je otac da spasi ženu i djecu, da spasi svog oca i svoju majku i takvih desetine hiljada otaca – naveo je Radanović.

Radanović naglašava da sva ozbiljna istraživanja pokazuju da je tokom postojanja NDH na teritoriji BiH uništeno oko 500.000 Srba.

Vojni istoričar Miloje Pršić podsjeća da je NDH bila priznata od strane 16 država i “klasičan je primjer nastavka i realizacije jedne ideologije”. Kaže da NDH nisu osnovala “dva kamiona ustaša koji su došli iz Trsta”, već je riječ o planiranoj akciji i program koji se u teoriji utemeljuje od polovine 19. vijeka.

– Ante Starčević je ovaj program 70-ih godina uobličio, od 1918. do 1941. godine imali smo dvije struje u okviru Hrvatskog oslobodilačkog pokreta, od kojih je jedna radikalna, koja je došla na vlast i koja je realizovala gore pomenuti program. Oni su htjeli jednu državu, jednu naciju, jednu teritoriju i jednu konfesiju. U toj državi nije bilo mjesta za pravoslavce – kaže Pršić za “Novo jutro” na televiziji Pink.

Cijela NDH je, kako kaže, bila otvoreni logor za Srbe, a mjesta egzekucije bila su Jasenovac, Stara Gradiška, Jadovno, Gospić.

Savo Štrbac, predsjednik dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” podsjeća da smo od 1945. do 1991. živjeli “u bratstvu i jedinstvu”, pa u tom periodu nije bilo riječi o ustaškim zločinima.

FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

– Kada je došlo do raspada Titove Jugoslavije onda se kod Hrvata javila želja da se konačno realizuje samostalnost, nezavisna država Hrvatska i, sve ono što nije uspjelo Paveliću, nažalost, uspjelo je Franji Tuđmanu i njegovom establišmentu. Dakle, pod istim znakovljem i ideologijom koju su propagirali Pavelić i NDH, Tuđman i osvaja vlast – kaže Štrbac za Pink.

Podsjeća na pismo Alojzija Stepinca koje je napisao Papi, a u kojem se kaže da, ako se Pavelić zadrži na vlasti 20 godina, pravoslavci iz Hrvatske biće likvidirani.

– Napisao je „liquidare“ što znači ili fizički likvidirati, ili u nekom drugom, poput prkrštavanja ili protjerivanja, a po principu koji je Budak lansirao – kaže Štrbac.

Autor: SRNA/Srpskainfo