Ukočeni vrat može da nas muči nakon spavanja u nepravilnom položaju, kada dugo sedimo za računarom ili satima vozimo automobil bez pauza. U nastavku vam objašnjavamo nekoliko vežbi koje će vam pomoći da opustite predeo vrata.

Bol koju osećamo kada imamo ukočeni vrat zapravo je posledica skraćivanja vratnog mišića do čega dolazi kada vrat držimo u neprirodnom položaju, bilo kada smo budni ili kada spavamo.

Tako, na primer, bol u vratu možemo osećati kada spavamo na jastuku koji je prenisko ili previsoko ili kada spavamo na stomaku sa glavom okrenutom na stranu. U takvim situacijama mišić u vratu se skraćuje i osećate bol kada okrenete vrat.

Tri rešenja za ukočeni vrat donosi američki kiropraktičar, dr Alan Mandel. Možete da isprobate samo jednu od navedene tri. Vežbe delulu jer se njima produžuje vratni mišić.

Vežba 1

1. Prstima suprotne ruke od strane vrata koja vas boli (desna ruka/leva strana vrata, leva ruka/desna strana vrata) pritisnite vrat i okrenite glavu suprotno od one koja vas boli, dok ne osetite bol.

2. Dok pritiskate prstima bolno mesto, okrenite glavu što više možete u stranu.

3. Zatim prstima povucite mišić vrata prema unutrašnjoj strani, odnosno prema ključnoj kosti. Povucite mišić sa što više tačke na vratu, savetuje tuzlanski.ba.

Vežba 2

1. Kao i u prvoj vežbi, rukom suprotnom od strane vrata koja vas boli, pipnite vrh glave, okrenite glavu za 45 stepeni i povucite glavu prema dole.

2. Zadržite 15 do 20 sekundi, opustite pa opet povucite još više i zadržite 15 do 20 sekundi.

3. Vratite glavu ravno te je ponovno povucite prema dole, zadržite 15 do 20 sekundi, opustite pa povucite još jače.

Vežba 3

1. U ovoj vežbi koristi se ista ruka kao i bolna strana vrata (desna ruka/desna strana vrata, leva ruka/leva strana vrata). Ruku stisnite u šaku, pritisnite vrat gde vas boli, pa naslonite glavu na šaku.

2. Zadržite u ovom položaju 15 do 20 sekundi.

Izvor: Prva.rs