Prijedorska bolnica “Dr Mladen Stojanović” već godinama bilježi povećanje broja onkoloških pacijenata.

Ne ohrabruje ni činjenica da je starosna dob pomjerena, pa opaka bolest ne mimoilazi ni mlađe osobe.

Pandemija virusa korona nije zaustavila liječenje, ali ni operativne zahvate onkoloških pacijenata u ovoj zdravstvenoj ustanovi, koji se obavljaju svakodnevno.

Već 13 godina onkološki pacijent prijedorske bolnice je Nena Kukrika. Niz operativnih zahvata doveo je do ozdravljenja. Nažalost, karcinom se vratio.

Nena ne odustaje od svoje borbe, sa nadom da će i ovaj put izaći kao pobjednik protiv opake bolesti.

– Period od 13 godina nije malo, svaki put je to šok naravno, ali dok god se može nešto uraditi nada postoji. Da je lako, nije. Veoma je bitno javiti se na vrijeme kad se otkrije, jer kad se operiše i dođe dobar nalaz, to je nešto sasvim drugo od onoga što se doživi kada čujete prvi put – priča Nada.

Povećan je broj oboljelih od kancerogenih bolesti, potvrđuju ljekari. Surova bolest podjednako napada oba pola.

– Kod muškaraca dva najčešća tumora su tumor pluća i urološki tumori, prije svega tumor prostate. Kod žena, naravno, to je tumor dojke i ginekološki tumori – istakao je Boris Vujanović, šef Odsijeka onkologije u bolnici “Dr Mladen Stojanović” Prijedor.

Ne ohrabruje činjenica da je starosna dob pacijenata pomjerena. Nekada su žene od karcinoma dojke najranije oboljevale u 40-im godinama, danas, i u 20-im.

U prijedorskoj bolnici registrovane su i dvije osobe muškog pola koje boluju od karcinoma dojke, što je jasan pokazatelj da bolest ne bira.

– Evidentan je porast broja svih malignih oboljenja bez obzira na godine života. Veliki je broj pacijenata što nam se javlja svakodnevno sa novootkrivenim malignim bolestima što je sigurno za jendu vrstu analize – dodao je Vujanović.

Ono što ipak ohrabruje, jeste činjenica da bolest, iako surova, nije nepobjediva.

Uz podršku i stručan tim ljekara i iz ove priče, pacijenti, mogu izaći kao pobjednici.

Autor: RTRS