Na uzvišicama Zaglavak i Stolac kod Višegrada 12. aprila 1993. godine odigrale su se bitke u kojima su poginula tri ruska dobrovoljca, a više njih je ranjeno.

Zamjenik predsjednika Ujedinjene Srpske Siniša Vidović kaže da su tada živote izgubili Vladimir Safonov i Dmitrij Popov, i najmlađi branilac Konstantin Bogoslovski (21), koji se smatra simbolom stradanja ruskih dobrovoljaca.

Vidović ističe da su se oni hrabro i časno borili za slobodu srpskog naroda u Republici Srpskoj. Dostojanstvenim ruskim dobrovoljcima je 2012. podignut spomenik u Višegradu.

– Svjedočimo još jednom napadu na sve što ima veze sa Republikom Srpskom. Tužilaštvo BiH formirajući predmet povodom obilježavanja Dana ruskih dobrovoljaca u Višegradu pokušava plasirati iskrivljenu sliku o ljudima koji su se časno i dostojanstveno borili. Dok sa druge strane ignoriše sve užase koje su mudžahedini uradili srpskom narodu. I šta ovim činom Tužilaštva BiH možemo zaključiti? Kakvu nam poruku šalju? Kristalno jasno nam pokazuju da je zajedništvo nemoguće, da je institucija Tužilaštva BiH politička organizacija u službi jedne strane. Gdje su slučajevi protiv mudžahedina za koje cijeli svijet zna šta su radili i koji su poznati po svojim krvoločnim zlodjelima – pita Siniša Vidović.

Izvor: Srpskainfo