Direktor Investiciono-razvojne banke /IRB/ Dražen Vrhovac saopštio je danas da da IRB nastavlja sa mjerama koje su podrška domaćoj privredi, a danas prezentovani projekat u Bijeljini daje nadu da će domaća privreda krenuti uzlaznom putanjom.

Vrhovac je naveo da se projekat odnosi na male uzgajivače koji će na teritoriji Semberije imati jasnu podršku kako Agrarnog fonda, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, tako i IRB-a.

– U svom planu predvidjeli smo da obiđemo cijelu Srpsku, prošle sedmice smo imali sastanak sa privrednicima Sarajevsko-romanijske regije, a danas sam iskoristio svoj boravak u Bijeljini da pripremimo i sastanak koji će se održati sa privrednicima ovog kraja – rekao je direktor IRB-a.

On je naveo da je neophodno čuti sve probleme sa kojima se susreću privrednici, a koji su se pojavili tokom pandemije virusa korona, te šta je to što je najviše uticalo na poslovanje.

– IRB-u će to mnogo značiti jer planiramo određene mjere koje ćemo u narednom periodu donositi pošto želimo da ih, kao i do sada, usaglasimo sa Vladom Srpske i da budu što konkretnije i sa jasnim efektima pomoći našoj privredi – rekao je Vrhovac.

On je podsjetio da je IRB odmah na početku pandemije smanjio sve kreditne linije na kamatu 0,5 odsto fiksno, što je, kaže Vrhovec, kamata ispod inflacije, a što potvrđuje da je teret krize preuzela IRB sa svojim resursima.

– Uveli smo i grejs period i period moratorijuma tako da sve obaveze miruju od tri do šest mjeseci, što značajno olakšava rad naših privrednika, značajno oslobađa određena likvidna sredstva kojima naši privrednici mogu da prevaziđu ovu situaciju – rekao je Vrhovac nakon sastanka sa direktorom Agrarnog fonda Bijeljina Zlatanom Lazarevićem, pomoćnikom ministra za poljoprivredu Zoranom Maletićem i načelnikom odjeljenja za poljoprivredu grada Bijeljina Stevanom Trivkovićem.

IRB je i na postojeće rokove, koji su u IRB 12 godina za povrat plasmana, omogućio je, kaže Vrhovac, i dodatnih 60 mjeseci.

– Imali smo u prethodnom periodu plasmane u kojima su naši privrednici povlačili sredstva od više od 0,5 odsto te smo njima omogućili da samo na osnovu zahjeva prema IRB-u bude smanjena kamata na 0,5 odsto – rekao je Dražen Vrhovac.

On je napomenuo da će sve stare mjere pomoći privrednicima biti zadržane i uvedene nove jer je IRB, kaže, uz privredu Republike Srpske.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Zoran Maletić rekao je da da resorno ministarstvo i Vlada Republike Srpske daje punu podršku poljoprivredni proizvođačima u Bijeljini.

– Agrarni fond je prvoosnovani fond u Republici i s obzirom da je riječ o Semberiji imaće punu podršku kompletne proizvodnje. Naša preduzeće na području Semberije moramo razvijati, a isto tako moramo raditi i na uvezivanju kako proizvođačkih tako i prerađivačkih kapaciteta – rekao je Maletić.

On je naveo da je danas bilo riječi o programu razvoja poljoprivede na području Bijeljine, kome resorno ministarstvo i Vlada Srpske daju punu podršku.

Direktor Agrarnog fonda Bijeljina Zlatan Lazarević novinarima je rekao da ja na sastanku bilo riječi o aktivnostima Agrarnog fonda na unapređenju posticaja i pomoći poljoprivrednim proizvođačima na području Semberije.

– Imali smo kvalitetan sastanak, s ciljem pomoći poljoprivrednim proizvođačima u 2021. godini, s obzirom da smo amandmanima uspjeli i budžet Fonda povećati na 1.400.000 KM što je prvi korak u pomoći, a sada radimo i na kreditnoj liniji o kojoj ćemo kasnije više govoriti – rekao je Lazarević.

S tim u vezi, kaže on, dogovoreno je 80 odsto planova, ali ima još oko 20 odsto, te će se o tome kasnije više raditi i govoriti.

– Uzimajući u obzir da još nismo usvojili pravilnik i program trošenja sredstava za 2021. godinu i da je budžet grada tek usvojen, želim samo da obavijestim javnost da mi intenzivno radimo na programu razvoja poljoprivrede – rekao je Lazarević.

U budžetu grada Bijeljina, kaže on, nema dovoljno sredstava za ono što je programom predviđeno, pa je postignut dogovor sa IRB-om, o čemu će, kaže Lazarević, uskoro biti i detaljnijih informacija.

Načelnik Odjeljenja za poljoprivredu Grada Bijeljina Stevan Trivković novinarima je rekao da je danas obavljen inicijalni sastanak sa IRB-om i Ministarstvom poljoprivrede kako bi strateški program koji se donosi da period od tri godine što kvalitetnije izradio.

– Cilj ovog sastanka jeste da nađemo rješenja u koja možemo uključiti IRB da nam pomogne kako bi što snažnije podržali sektor poljoprivrede na području grada Bijeljina – rekao je Trivković.

On je istakao da će tim koji radi na izradi strateškog plana za razvoj poljoprivrede grada Bijeljina u naredne tri godine, već u petak imati sastanak.

– Dobar dio aktivnosti u izradi tog programa smo odradili, a danas smo željeli da vidimo šta je to što nam IRB u sektoru poljoprivrede može pomoći – rekao je Trivković.

On je naveo da će se sa novim programom, novim mjerama izaći brzo, a cilj je da se podrže mala, nekonvencionalna gazdinstva, kako bi i oni u narednom periodu povećali svoj obim proizvodnje i kako bi došli u mogućnost da koriste podsticajna sredstva Vlade Srpske, odnosno resornog ministarstva.

– Većina tih novih mjera biće usmjeren za male proizvođače – rekao je Trivković nakon današnjeg sastanka u Agrarnom fondu grada Bijeljina.

Autor: SRNA/RTRS