Nema šanse da Centralna izborna komisija učestvuje u izmjenama Izbornog zakona BiH jer su njeni članovi izabrani nelegalno i nemaju legitimitet.

Rekao je ovo srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD Milorad Dodik, te dodao da CIK mora biti promijenjen, a ako se to ne desi neće doći ni do izmjene Izbornog zakona.

– CIK po nama ostaje nelegitiman i mora biti promijenjen. To je dio našeg uslova da učestvujemo u izmjenama Izbornog zakona. Ukoliko se to ne ispuni neće se mnoge stvari usvojiti kada je u pitanju izborno zakonodavstvo jer mi nećemo učestvovati u tome – poručio je Dodik.

On je dodao da ima mnogo stvari koji SNSD želi da izmjeni u Izbornom zakonu vezano za način izbora, transparentnost, vlasništvo mandata i slično.

Međutim, kako dodaje Dodik, stranci ne trebaju da se miješaju u izmjene Izbornog zakona, već to trebaju da prepuste domaćim akterima.

– A ne da stalno nameću da član komisije za reformu izbornog zakonodavstva mora da bude neko iz CIK. Nema od toga ništa – rekao je Dodik.

Izvor: Srpskainfo