Član Glavnog odbora SNSD-a Srđan Šekara ocijenio je da nesrećni retorički ispadi kojima su zvaničnici sarajevske političke čaršije i tamošnja javnost dočekali zahtjev gradonačelnika Istočnog Sarajeva LJubiše Ćosića da se uklone table sa uvredljivim napisima o Srbima, predstavljaju horsku histeriju koja u potpunosti demaskira sve priče o toleranciji i multietničkoj prirodi federalnog Sarajeva.

“Zaista je nesrećno istovremeno pričati o duhu zajedništva, suživota i otvorenosti jednog grada i vrijeđati cijeli kostitutivni narod i njegove političke predstavnike čije se mišljenje ne uklapa u jednostranu percepciju Bošnjaka, a još je nesrećnije živjeti u sopstvenoj zabludi da u Sarajevu ništa ne može biti sporno, pogrešno, uvredljivo, lažno…”, rekao je Šekara za Srnu.

On je naglasio da su se bošnjačka politička elita i njeni sljedbenici “odavno posvađali sa svim istorijskim činjenicama o Sarajevu i BiH”.

U tom kontekstu, Šekara je podsjetio da je današnje federalno Sarajevo grad u kojem su Srbi svedeni na konstitutivnu manjinu na nivou statističke greške, što nije nepoznanica ni za Bošnjake niti za promotere građanskog koncepta u BiH po bošnjačkoj mjeri, kao ni za njihove dugogodišnje međunarodne mentore koji su ih pothranjivali na putu političkog sljepila.

“Krajnje je licemjerno, neuko i jadno pozivati se na poluistine i kvazičinjenice, koje podgrijavaju otvorenu mržnju prema Srbima, a zanemarivati činjenicu da je nečija ‘dobronamjernost’ iz Sarajeva nepovratno iselila blizu 150 hiljada Srba. Štaviše, to je očigledno bilo nedovoljno, pa se moralo pristupiti i protjerivanju imena znamenitih Srba po kojima se zvalo mnoštvo sarajevskih predratnih ulica, kako bi se, valjda, izbrisao neizbrisiv trag koji su ostavili u bogatom kulturno-istorijskom nasljeđu, ili kao oslobodioci i graditelji ovog grada i njegovog nekadašnjeg imidža, što svakako nisu bili deklarisani pripadnici fašističkih pokreta čija se imena danas nalaze na uličnim i nazivnim tablama brojnih ustanova u Sarajevu”, naglasio je Šekara.

On je istakao da su to neoborive činjenice i da istina koju zvanično Sarajevo treba da prihvati, ukoliko i u naznakama postoji volja da se bilo koji od konstitutivnih naroda u tom gradu ne osjeća povrijeđeno.

“Vjerujem i znam da je to za sarajevsku političku elitu veoma bolno, ali može biti ljekovito i za taj grad i za BiH u koju se zaklinju. Stoga, pruženu ruku iz Istočnog Sarajeva ne treba da sijeku, već da prihvate zahtjev gradonačelnika Ćosića koji je i svojevrsna početna terapija u liječenju brojnih sarajevskih iluzija”, zaključio je Šekara.

Izvor: ATV