Ovo nije prvi put da šalje zapaljive i prijeteće poruke građanima Crne Gore. Podsjetimo, Đukanović je ranije najavio povlačenje u šumu i terorističke akcije

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da je nova Vlada sastavljena pod okriljem jedne vjerske zajednice – Srpske pravoslavne crkve, te da je 30. avgusta počela sezona “ćeranja”.

“Ćera se sve što ima veze sa DPS. Ataci su razlog za zabinutost i razlog za reakciju koja uvijek nije institucionalna”, kazao je on u emisiji „Teleskopija“ na RTCG.

„Upozorio“ je gledaoce da velikosprski nacionalizam pokušava da pod novim motom “sprskog sveta” maligno utiče na Crnu Goru, ne odustajući od Velike Srbije kao projekta kojem je samo promijenjeno ime.

Ponovio je da je sve dozvoljeno u momentima kada neko „iz kuće“ pokušava tu „kuću da zapali“.

Ovo nije prvi put da šalje zapaljive i prijeteće poruke građanima Crne Gore. Podsjetimo, Đukanović je ranije najavio povlačenje u šumu i terorističke akcije.

Advokat Dalibor Kavarić kazao je da su Specijalno državno tužilaštvo i Milivoje Katnić dužni po službenoj dužnosti da reaguju na ovakvo podstrekavanje i da pitaju osumnjičenog na šta je mislio kada kaže “da je sve dozvoljeno kad neko hoće da vam sruši kuću” i da li je pod tim mislio na nerede i na oružanu pobunu, na nasilnu promjenu vlasti i poziv da “gore svi gradovi u Crnoj Gori”,

“Ujedno i da pojasni šta podrazumijeva pod “rušenjem kuće” osim sto očigledno misli na gubitak vlasti njegove partije, jer ćutanje Katnića na ovakvo, očigledno podstrekavanje na izazivanje nereda i haosa u zemlji, i na nezakonito podstrekavanje nacionalistickih i šovinistickih grupa i pojedinaca, sa funkcije predsjednika Crne Gore, predstavljalo bi saučesništvo tužilaštva u pozivu na nezakonite demonstracije i nerede i može dovesti do nesagledivih štetnih posljedica po javni red i mir i nacionalnu bezbjednost Crne Gore”, upozorio je Kavarić.

Đurović za IN4S: Tužilaštvo će i ovog puta prećutati na Milove prijetnje

Poslanik Demokratskog Fronta Dejan Đurović u razgovoru za naš portal prokomentarisao je izjave predsjendika Đukanovića i kazao da je izjava slična onoj od prije par mjeseci koja je data u istom ambijentu i jednako je utemeljena kao i njegovo pozivanje na ustanak i odlazak u šumu.

„Ko je uspio sebe da natjera da gleda poslednje gostovanje Mila Đukanovića na Javnom servisu u najmanju ruku nije mogao da izbjegne osjećaj mučnine posle toga. Njegove riječi „DF širi pećinski nacionalizam“, „Demokrate i URA čuvaju vlast sa crnim đavolom DF-om“ je samo zveket u prazno, a izjava „ako neko želi da nam sruši kuću, nema toga što je nedozvoljeno“ pokazuje apsolutnu nemoć nekoga ko je trideset godina vladao represivnim metodama. U te njegove riječi više ne vjeruju ni najzagriženiji saradnici iz vrha DPS. Ova izjava je slična onoj od prije par mjeseci koja je data u istom ambijentu i jednako je utemeljena kao i njegovo pozivanje na ustanak i odlazak u šumu. Suštinski, može se zaključiti da su nastupi ovog ocvalog i suštinski prevaziđenog diktatora sve manje bitni“, navodi Đurović.

Na pitanje da li očekuje da SDT ispita da li u izjavi Đukanovića ima elemenata krivičnog gonjenja, Đurović ovako odgvora:

„Ne, SDT je potpuno autocenzurisan organ i isključivo služi za zaštitu imena i djela Mila Đukanovića. Kod mnogo očiglednijih dokaza za postojanje teških krivičnih djela protiv Đukanovića SDT je uvijek ostao nijem. Inače, u njegovom nastupu ima elemenata krivičnog djela i to po više osnova: to je pozivanje na otpor, širenje panike i nereda, ugrožavanje sigurnosti… Ali i pored svega toga, siguran sam da će tužilaštvo ostati nijemo i ovog puta„, kaže naš sagovornik.

Đukanović je optužio novu Vladu da je svojom politikom udarila na temeljne vrijednosti savremene Crne Gore i ugrozila karakter Crne Gore kao građanske i suverene države.

Đurović, kaže, da ovakve optužbe nemaju utemeljenje, jer smatra da niko nikada u istoriji Crne Gore nije, niti će uspjeti da udari na temeljne vrijednosti Crne Gore kao što je to sam Đukanović.

„Njegova je tendencija bila da je potpuno privatizuje i eksploatiše, a sve pod maskom prevelike „ljubavi“ prema Crnoj Gori koju je smatrao svojim posjedom. Odlazeći predsjednik i njegova klika moraju da upoznaju snagu države o kojoj su stalno govorili i na koju su se pozivali toliko decenija svoje vlasti. Novoj Vladi se može zamjeriti intenzivnost razvlašćivanja poslednjih ostataka jednog trulog režima, nedovoljna efikasnost u borbi protiv organizovanog kriminala. I još uvijek neispunjena obećanja građanima u vidu novih zakona o tužilaštvu, porijeklu imovine i lustraciji“, zaključio je Đurović.

Iz Socijalističke narodne partije kažu da Milo Đukanović svojom oprobanom, zapaljivom retorikom, sličnom onom kao kad je prijetio da će se „odmetati u šume“ da bi branio državu, samo pokušava da odbrane ličnne interesa.

„To je govor propale politike zahvaljujući kojoj je uspio da zgrne milione tokom prethodnih decenija„, navode iz SNP za naš portal.

I oni si naglasili da smatraju da u njegovoj najnovijoj izjavi ima elemenata prijetnji javnom redu i miru i da bi tužilački organi trebalo da reaguju na istu.

„Njegove optužbe na račun nove Vlade smatramo pokušajem da se odbrani neodbranjivo, odnosno sva njegova i nepočinstva njegove klike koji su Crnu Goru doveli do ivice provalije u svakom smislu“, zaključili su.

Izvor: IN4S