S početka 90-tih godina razbijena je zajednička država. Najbrojni narod na Balkanu, Srbi “razbijen” je u više novoformiranih država.

Tri decenije kasnije na površinu je isplivao dokument koji nedvosmileno pokazuje ko se spremao za rat u BiH.

“Direktiva za odbranu suvereniteta i nezavisnosti RBiH” iz aprila 1992. godine ne samo da odgovornost za rat pripisuje Bošnjacima, nego govori o njihovim namjerama prema Srbima.

“Nova međunarodno priznata država Republika BiH izvršila je agresiju na SFRЈ, napadom na njenu vojsku, ЈNA”, ova smjela tvrdnja navedena je u Izvještaju Nezavisne međunarodne komisije za utvrđivanje stradanja Srba u Sarajevu.

Članovi Komisije pozvali su se na definiciju agresije u Rezoluciji UN 3314 i dokument tadašnje Teritorijalne odbrane RBiH koji je potpisao tadašnji komandant Hasan Efendić.

Glavni dokaz za tu agresiju je “Direktiva za odbranu suvereniteta i nezavisnosti RBiH” od 12. aprila 1992. godine.

“Direktiva” je SDS, legitimnu političku stranku srpskog naroda sa 72 poslanika u parlamentu RBiH, označila kao neprijatelja i usmjerila trupe ARBiH na teren da napadnu ЈNA i srpske autonomne regione sa srpskim stanovništvom.

Za generala VRS u penziji Milomira Savčića vojno i politički “Direktiva” nije bila ništa drugo do objava rata SFRЈ odnosno njenoj saveznoj instituciji ЈNA kao i srpskom narodu u BiH.

– Sama “Direktiva” je objava rata srpskom narodu. U kasnijim tačkama “Direktive” dati su konkretni zadaci jedinicama TO RBiH koji su isključivo imali ofanzivni karakter, dakle napad na sve sto je jugoslovensko ili što je srpsko – istakao je Savčić.

Muslimanski vojni i politički vrh u aprilu 1992. godine je samo objelodanio i kroz “Direktivu” potvrdio javna saznanja da su znatno ranije počeli pripreme za rat.

– Mnogo je aktivnosti koje je vlast odnosno SDA preduzimala u pripremama za rat pa je tako u avgustu 1990. godine dvije godine prije ove “Direktive” već imala formiranu i naoružanu jedinicu koju je postrojila u Ustikolini – napomenuo je Savčić.

Tragično je da je “Direktivu” koja je klasična objava rata srpskom narodu, napisao srpski general u tzv. ARBiH Јovan Divjak.

Dokument označen kao vojna tajna, istog trenutka kada je napisan i faksom distribuiran okružnim štabovima, dospio je u srpske ruke, ali tek sada upotrijebljen kao argument da je bošnjačka strana odgovorna za početak rata, u kojem su htjeli da se riješe Srba.

Autor: RTRS