Slovenački mediji objavili su “non pejper” koji je, navodno, premijer Slovenije Јanez Јanša uputio u Brisel, između ostalog, i predsjedniku Evropske komisije Šarlu Mišelu, a u kojem se, između ostalog, navode ideje o podjeli BiH.

Prema dokumentu koji su mediji objavili, ideja je da se Republika Srpska odvoji od BiH i pripoji Srbiji, dok rješenje pitanja Kosova i Metohije vide u ujedinjenju s Albanijom.

– Srpsko nacionalno pitanje može se u velikoj mjeri riješiti pripajanjem dijela Republike Srpske Srbiji. U ovom slučaju, Srbija je spremna pristati na ujedinjenje Kosova i Albanije – navodi se, između ostalog, u dokumentu koji je objavio sajt Necenzurisano.

Kada je riječ o “hrvatskom nacionalnom pitanju” u BiH, u dokumentu se navodi da se to pitanje može riješiti spajanjem većine hrvatskih kantona u BiH s Hrvatskom ili davanjem posebnog statusa hrvatskom dijelu BiH.

– To bi Bošnjacima dalo nezavisnu funkcionalnu državu i preuzeli bi punu odgovornost za nju. Na referendumu bi ljudi odlučivali da li će se pridružiti EU ili budućnosti izvan EU (slijedeći primjer Turske). Za sada velika većina Bošnjaka podržava u perspektivi EU, a u naglom porastu turskog uticaja i radikalnog islama, situacija bi se mogla drastično pogoršati u sljedećoj deceniji – navodi se, između ostalog, u dokumentu, prenose mediji.

Autor: Agencije