Ministar vanjskih poslova BiH Bisera Turković mjesečno troši 1.000 maraka na razgovore preko mobilnog telefona, što je više od prosječne plate u BiH koja iznosi 969 KM.

U odluci o korištenju telefona u Ministarstvu vanjskih poslova BiH kojom je definisano koji je mjesečni i godišnji limit koji zaposleni u Ministarstvu, uključujući i predstavnike u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, vidljivo je da Turkovićeva ima mjesečni limit za mobilni telefon od 1.000 KM, odnosno godišnje 12.000 maraka.

Turkovićeva ima pravo na čak 12 puta veće telefonske troškove od cijele ambasade BiH u Turskoj.

Ukupan iznos koji Ministarstvo vanjskih poslova BiH može za godinu dana potrošiti na mobilni i fiksni telefon je 740.000 KM ili, na primjer, blizu dva puta više nego što je koštala izgradnja vrtića u banjalučkom naselju Vrbanja za 50 mališana od 430 000 KM.

Kada su u pitanju Diplomatsko-konzularna predstavništva BiH u inostranstvu, po potrošnji fiksnog telefona tu definitivno prednjači Misija EU u Briselu, čiji je godišnji limit za fiksni telefon 17.000 KM, a odmah poslije toga slijedi Ambasada BiH u Berlinu koja ima godišnji limit na fiksni telefon u iznosu od 16.000 maraka, piše Capital.

Najniži limit za fiksni telefon, kada su u pitanju DKP ima Ambasada BiH u Teheranu sa godišnjim limitom od svega 1.000 maraka ili samo oko 83 KM mjesečno.

Izvor: Srpskainfo