Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je Srbija uvijek na raspolaganju Republici Srpskoj i da je spremna da pomogne, te da će sa Srpskom podijeliti sve vakcine za koje dobije dozvolu za izvoz.

Predsjednik Srbije uručio je danas 10.000 doza Astra Zeneka vakcina za Republiku Srpsku, a donaciju je preuzeo srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Za 15 dana biće isporučeno još 10.000 doza Astra Zeneke, dok će ruska vakcina Sputnjik biti obezbijeđena kada bude napravljena u Torlaku.

Vučić o Dodik prethodno su obišli su Institut za virusologiju i serume Torlak u Beogradu.

 

 

Vučić je pogledao komponentu za rusku vakcinu Sputnjik koja će se proizvoditi u Srbiji.

Vučić je tokom obilaska rekao da bi kapaciteti Torlaka trebalo dodatno da se povećaju i napomenuo da će sutra biti održan veliki sastanak na kome će biti riječi o tome.

On je zatažio da sastanku prisustvuju i eksperti za vakcine.

– I Kinezi i Rusi su bili oduševljeni kada su vidjeli opremu ovdje, iako su mnogi htjeli da unište Torlak – rekao je Vučić.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

Vučić i Dodik upoznati su sa šemom rada i potrebama Instituta.

– Za nekoliko mjeseci ćemo proizvoditi i supstancu i tečnost i tada ćemo tek biti nezavisna zemlja – rekao je Vučić, kome je za uspomenu poklonjena jedna bočica sa komponentom Sputnjika, koji će se proizvoditi na Institutu.

Vučić je rekao da je zdravstvo među četiri stuba ozbiljne i moćne države.

Autor: RTRS