Prijedorčani koji nisu revakcinisani zato što su u lokalnom Domu zdravlja propale 1.342 vakcine protiv virusa korona, trebalo bi da drugu dozu prime tokom naredne sedmice.

Ovo je za Srpskainfo izjavio direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

– Pokušaćemo da se organizujemo u što kraćem vremenskom periodu da ih revakcinišemo najkasnije sljedeće sedmice, što je u okviru propisanih pravila za revakcinaciju do 28. dana nakon primljene prve doze – rekao je Zeljković.

On je objasnio da vakcine za revakcinaciju ne mogu da budu iz iste serije kao i vakcine kojima su prvi put vakcinisani Prijedorčani.

– Bitno je oni budu revkacinisani drugom dozom “sputnjik ve” vakcine. Ne mogu biti iz iste serije jer su to dva različita proizvoda, imaju dvije različite komponente, ne možete imati istu seriju za dva različita proizvoda. Serija je oznaka broja u proizvodnji, nešto što proizvod dobije da se može pratiti prilikom izlaska iz proizvodnje, kontrole, praćenja neželjenih dejstava i svega ostalog – zaključio je Zeljković.

Epidemiolog Doma zdravlja Prijedor Milica Otković nije dobro objasnila na pres konferenciji za medije u utorak odnos broja serije i doze za vakcinisanje.

– Vakcine “sputnjik ve” imaju različite vektore u prvoj i drugoj proizvodnji -rekla je Otkovićeva tada.

Nakon objašnjenja Zeljkovića jasno je da serija prve i druge doze ne može da bude ista, zbog čega Prijedorčani stariji od 65 godina koji očekuju revakcinaciju barem malo mogu da odahnu, jer su bili zabrinuti da li će nadležni obezbijediti vakcine iz iste serije.

Izvor: Srpskainfo