Neozbiljnim ponašanjem bošnjački i hrvatski članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić konstantno ugrožavaju rad ove institucije i narušavaju ionako loš ugled BiH u međunarodnim krugovima, a posljednji izleti u nizu su otkazivanje sjednice na kojoj je trebalo da bude razmatran budžet i otkrivanje detalja razgovora sa slovenačkim predsjednikom Borutom Pahorom.

Ovako sagovornici “Glasa Srpske” ocjenjuju ponašanje dvojice članova Predsjedništva BiH za koje smatraju da svojim postupcima doprinose još većoj nefunkcionalnosti BiH, a posljednjim postupcima su čak i oko pitanja gdje se uvijek mogla postići saglasnost napravili problem.

Vanredna sjednica na kojoj je trebao biti usvojen budžet institucija BiH za ovu godinu otkazana je, jer Komšić i Džaferović navodno nisu mogli prisustvovati, iako su isti dan došli na sastanak sa predsjednikom Tatarstana. Nekoliko dana prije, mimo svakih pravila ponašanja u diplomatiji, Komšić je otkrio detalje razgovora sa Pahorom o “non pejperu”, koji je podigao veliku prašinu u regionalnoj javnosti.

Kako “Glas Srpske” saznaje iz Predsjedništva BiH, Komšić je napravio još jedan nediplomatski potez. Iako je objavljeno da je razgovarao sa ambasadorkom Slovenije, Komšić je na taj sastanak poslao svog savjetnika i nije bio prisutan.

Savjetnica srpskog člana Predsjedništva BiH za spoljnu politiku Ana Trišić Babić kaže za “Glas Srpske” da ovakvi postupci ne doprinose jačanju BiH u koju se dvojica članova Predsjedništva toliko kunu, već upravo suprotno.

– Otkrivanje detalja sastanka uz navođenje imena je neprofesionalno, ali u krajnjoj mjeri i nekulturno. Prije toga su izazvali diplomatski skandal kad se nisu pojavili na sastanku sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim, koji je jedan od najcjenjenijih državnika u svijetu. I kako poslije da iko želi da dođe u posjetu BiH i razgovara o bilo čemu značajnom, kad se nikad ne zna hoće li se oni pojaviti na sastanku i, ako dođu, hoće li otkriti detalje onoga o čemu se razgovaralo – ističe Trišić Babić.

Profesor Fakulteta političkih nauka Miloš Šolaja kaže za “Glas Srpske” da je posljednji potez izuzetno nediplomatski i da on, ne samo da narušava ugled, nego i podriva autoritet institucije Predsjedništva BiH u međunarodnim krugovima.

– Diplomatija se danas vodi “na hodnicima” i zamislite kada bi se svaki takav razgovor iznosio u javnost. Stvorili su opasnost da će državni zvaničnici drugih zemalja izbjegavati da razgovaraju o bilo čemu sa članovima Predsjedništva, a to nije dobro. Ali, Komšić i Džaferović su samo službenici SDA, koji trenutno obavljaju funkciju vezanu, između ostalog, i za diplomatiju i sigurno da onda i ne mare mnogo za pravila ponašanja – rekao je Šolaja.

Politikolog Siniša Simikić kaže za “Glas Srpske” da neopravdano izbjegavanje sjednica na kojima se donosi tako važan dokument predstavlja izuzetno neozbiljno ponašanje nedostojno tako visoke funkcije.

– Kako da BiH bude funkcionalna država, za šta se navodno zalažu, kada svako pitanje važi od samovolje i trenutnog raspoloženja dvojice ljudi – ističe Simikić

Bezuspješni pokušaji

Sekretar Predsjedništva BiH Zoran Đerić u izjavi za “Glas Srpske” kaže da on nije obaviješten šta je razlog otkazivanja sjednice.

– Svaki pokušaj dobijanja neke povratne informacije iz kabineta člana Predsjedništva Željka Komšića bio je bezuspješan. Jedino što sada znamo da neće biti održana ni redovna sjednica koja je bila planirana i nisam obaviješten kada bi moglo do nje doći – rekao je Đerić.

Izvor: Glas Srpske/ATV