Portparol SNSD-a Radovan Kovačević rekao je da je BiH, ovakva kakva jeste, neodrživa i nemoguća i da je mirno razdruživanje jedno od potencijalnih rješenja.

Kovačević kaže da BiH niko ne prihvata – Bošnjaci žele ratnu BiH, Srbi i Hrvati su tu na silu – i to je jasno svima i nikog ne iznenađuje.

On ističe da jedino što je šokantno i zabrinjavajuće u ovoj situaciji jeste nastavak prijetnji ratom koje redovno dolaze iz Sarajeva. Poručuje da Republika Srpska najoštrije osuđuje sve prijetnje nasiljem i ratom.

Kovačević za RTRS kaže da Republika Srpska poštuje Dejtonski sporazum i da je za vraćanje na izvorni sporazum, ali da je ovakva BiH daleko od toga, jer visoki predstavnik nije dejtonska kategorija.

Kovačević kaže da bi opcija mirnog razdruživanja možda mogla biti i posljednja prilika za opstanak BiH, ukoliko bošnjački politički predstavnici konačno napuste svoj isključivi pogled na BiH, po kojem osim za njih u BiH nema mjesta za bilo koga drugog, ili se u BiH niko osim njih ništa ne treba pitati.

Autor: RTRS