Direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Srbije Arno Gujon rekao je da to što je “Evropa nostra” uvrstila Visoke Dečane među najugroženiju baštinu znači da je istina ono što govore Srbija, Eparhija raško-prizrenska i humanitarne organizacije o ugroženosti srpskog življa i crkava na Kosmetu.

– To znači da istina ipak ispliva na površinu i sada cijeli svijet može da čuje ono što mi decenijama govorimo i dobro je da konačno da čuje ono što mi objavljujemo – rekao je Gujon.

Prema njegovim riječima, “Evropa nostra” je ozbiljna organizacija i nije baš naklonjena Srbiji, i ako ona govori o tome, to znači da je situacija toliko loša.

– Važno je da ljudi čuju i to nije samo naše viđenje, to je realnost, to su činjenice – rekao je za RTS Gujon, koji je i osnivač organizacije “Solidarnost za Kosovo”.

Gujon je rekao da je zastrašujuću što na Kosovu i Metohiji “oni stvaraju neku virtuelnu, drugu realnost i ono što nema veze sa činjenicama”.

– Za njih je iguman manastira Sava Јanjić ratni zločinac, nobelovac Peter Handke srpski nacionalista. Mene su kao humanitarca svrstali u istu katergoriju. Za njih srpski narod živi u slobodi – naveo je Gujon.

On je istakao da je iguman Sava Јanjić pravi hrišćanin, veoma hrabar čovjek koji je spreman i na mučeništvo i koji je “sada zaista ugrožen, jer mu crtaju mu metu na čelu”.

– Kako možete, ako kažu za vas da ste ratni zločinac u svim medijima tamo, da izađete iz manastira i šetate Prištinom i Dečanima. To je nemoguće, oni su zatvoreni u četiri zida i ne mogu da izađu iz tih zidova, a da ne rizikuju – rekao je Gujon.

On smatra da zapadni svijet treba da utiče na kosovske Albance, prije nego što dođe do ozbiljnijih incidenata.

– Od 2004. niko se ne osjeća sigurno kada su bili antisrpski pogromi i kada pitate nekog Srbina da li moguće da se opet dogode ti pogromi, svi odgovaraju potvrdno – napomenuo je Gujon i podsjetio i da je prethodnih dana bilo napada na Srbe.

Humanitarna organizacija “Solidarnost za Kosovo” obavijestila je francuske medije o ugroženosti Visokih Dečana, jednog od najznačajnijih manastira srpskog pravoslavlja, koji je od 1999. godine konstantna meta napada terorista.

“Evropa nostra”, organizacija koja se bavi očuvanjem kulturnog nasljeđa na starom kontinentu, među sedam najugroženijih lokaliteta i spomenika u Evropi u 2021. uvrstila je i manastir Visoki Dečani.

Autor: SRNA/RTRS