Stručnjak za terorizam i islamski radikalizam Rafael Izraeli rekao je da je rat u BiH bio islamska revolucija u kojoj su učestvovale mnogobrojne radikalne islamističke falange iz cijelog svijeta i koju su finansirale arapske zemlje.

– Tragovi Izetbegovićeve islamske revolucije očigledni su danas u Sandžaku i na /samoproglašenom/ Kosovu. Nije iznenađenje da su Srbi 1996. godine morali da napuste Sarajevo, jer im nije bilo mjesta u tako radikalizovanom islamskom okruženju – rekao je Izraeli za Večernje novosti.

Izraeli, koji je jedan od autora izvještaja Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu između 1991. i 1995. godine, kaže da se on i njegove kolege nisu određivali ko je bio dobar, a ko loš u tom ratu, jer je “prava slika da su u tom ratu obje strane ubijale”.

– Ali, ako je istina da su Srbi u Srebrenici počinili zločin nad muslimanima, istina je i da su u Sarajevu i mnogim drugim mjestima Srbi bili veće žrtve – istakao je Izraeli.

Ovaj profesor sa Hebrejskog univerziteta u Јerusalimu ističe da je potpisujući izvještaj osjetio da su tim dokumentom svi zajedno učinili pravdu prema tom ratu.

– Kada sam se potpisao iza 1.250 stranica materijala na sedam poglavlja, osjetio sam neki vid olakšanja, jer sam bio svjestan da se, kada su sarajevska zbivanja u pitanju, dogodila velika travestija pravde – rekao je Izraeli.

Muslimani su, kako ističe Izraeli, kao i svugdje kada su u pitanju sukobi u svijetu, bili predstavljeni kao “sveci koji rade samo dobre stvari dok su Srbi odlikovani kao izrazito loši”.

Povodom činjenice da je zaključak dokumenta da je rat u BiH izazvao bošnjačko-hrvatski referendum iz 1992. godine na kome Srbi nisu učestvovali, kao i da je muslimanska vojska izvršila agresiju na ЈNA, a da je reći nešto tako do sada bila jeres, Izraeli naglašava da to nije jedina jeres u ovom dokumentu.

– Mi smo rat devedesetih godina u BiH tretirali kroz istorijsku prizmu cijelog 20. vijeka kada su u Drugom svjetskom ratu, muslimani i Hrvati, takođe, bili zajedno protiv Srba i učinili mnogobrojne zločine nad svojim komšijama. Rat devedesetih nije bio odvojen događaj od prethodnog rata, već se može reći da je njegov nastavak – navodi Izraeli.

Kako ističe, novo je što se u ove sukobe dodatno uključio islamski faktor i što su protiv Srba zajedno bili muslimani i Hrvati iza kojih je neskriveno stajao Zapad i Amerika.

U Izvještaju Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu između 1991. i 1995. godine, između ostalog, se navodi da je u Sarajevu tokom posljednjeg rata u BiH ubijeno oko 3.000 srpskih civila, a oko 1.700 ih je teško ranjeno.

Zaključak je da su muslimanske snage formirale čak 211 logora i kazamata za zatočene Srbe, kao i da dvije trećine ubijenih i ranjenih Srba nije imalo nikakve veze sa ratnim dejstvima u BiH.

Autor: SRNA/RTRS