Epidemiloška situacija se postepeno stabilizuje, pa se od sutra, odlukom Republičkog štaba, srednjoškolci i studenti u Srpskoj vraćaju na nastavu, osim u Trebinju.

Učenici srednjih škola u Srpskoj ponovo će u školske klupe. Bijeljinske škole spremno dočekuju oko četiri hiljade srednjoškolaca. Sagledavanjm situacije utvrđeno je da je virusom korona zaražen mali broj učenika i profesora. Shodno tome, nastavni proces nije ugrožen.

– To znači da će učenici i dalje biti podijeljeni u dvije grupe, da je riječ o manjim grupama, a da ćemo mi provoditi sve one mjere, od toga da kontrolišemo da li se oni pridržavaju mjera koje su propisane, korištenja zaštitnih maski, do toga da ćemo organizovati one redovne aktivnosti održavanja prostora, dezinfekcije prostora – rekao je Duško Đurić predsjednik Aktiva srednjih škola regije Semberija.

S radom počinju i osnovne i srednje škole u Gacku. Epidemiološka situacija u ovoj opštini, teško pogođenoj virusom korona, stabilnija je nego prethodnih dana.

– Kreće naša osnovna škola, imamo tri područne osnovne škole, i srednjoškolski centar Pero Slijepčević. Oni će svi krenuti od ponedjeljka, prema upustvima Republičkog štaba za vanredne situacije – rekao je  Ognjen Milinković načelnik opštine Gacko.

U Trebinju, odlukom Gradskog štaba za vanredne situacije, osnovci i srednjoškolci nastavljaju s praćenjem nastave na daljinu. Broj novooboljelih u ovom gradu blago opada. Međutim, zabrinjava to što su, u ovom talasu pandemije, prvooboljeli bili uglavnom djeca.

– Epidemioliškim istraživanjem smo zaključili da u velikom broju slučajeva kada su oboljevali mlađi ljudi, infekcija je došla u porodice preko djece, i to je ono što nam izaziva posebnu pažnju. Zbog toga smo i donijeli ovu odluku da se nastavi sa nastavom na daljinu i tokom naredne sedmice – navela je Јelena Durić epidemiolog u Domu zdravlja Trebinje.

Redovnoj nastavi na fakultetima, nakon četiri sedmice, vraćaju se i studenti. Na prijedorskom Rudarskom fakultetu ističu da će odvijanje nastave uskladiti s instrukcijama dobijenim od resornog ministarstva, na osnovu preporuka Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

– Osnovne epidemiološke mjere, kroz dezobarijere, dezinfekcija ruku svih koji ulaze u zgradu, provjere temperature svakog ko uđe u zgradu, normalno, kretanje u nekim organizovanim grupama, nastava do 10 studenata u studijskoj grupi – kaže Vladimir Malbašić dekan Rudarskog fakulteta u Prijedoru.

Iako je nastava na daljinu kod učenika i studenata u Srpskoj prihvaćena kao neminovnost, većina ih je ipak je saglasna – nastavni plan i program mnogo lakše će savladati tokom standardnog oblika nastave, u učionicama i amfiteatrima.

Autor: RTRS

Foto: Srpskainfo