Pravoslavni vernici koji poste Vaskršnji post, svojim podvigom danas ulaze u šestu nedelju Časnog posta koja se naziva Cvetnom nedeljom. Ime je dobila po prazniku Cveti, kojim se završava šesta nedelja Vaskršnjeg posta, kada se praznuje ulazak Gospoda Isusa Hrista u Jerusalim.

Isus je u je u Jerusalim dojahao na magarcu, a narod je pred njega bacao palmine grane i cveće, pa otuda naziv za ovu nedelju – cvetna. Sam naziv Cvetna nedelja pred Cveti, znači da je u toj nedelji značajnu ulogu imalo cveće, rast biljaka, bujanje čitave prirode.

Još uvek je običaj u brojnim mestima da se ovih dana pletu venčići od vrbovih grančica i cveća, koji se čuvaju za dobro zdravlje i napredak. Ove nedelje običaj je da se kreče voćke, nasađuju kvočke, ali ništa što cveta ne treba sejati, jer će u tom slučaju sav cvet smetnuti i neće biti ploda.

“Ko ne vidi Božije čudo u Lazarevom vaskrsenju – ima nečisto srce”

Cvetima prethodi Lazareva subota, dan koji crkva slavi kao uspomenu na Lazarevo vaskrsenje, koga je iz mrtvih podigao Hristos. Slavi se kao pobeda života nad smrću, a kao simbol toga drži se vrbica. U crkvu se na osvećenje nose ozelenele grančice vrbe, a sutradan se dele vernicima u crkvi.

– U ovoj šestoj nedelji Časnog posta, kada ćeš čuti jevanđelje o vaskrsenju Lazara iz mrtvih, saberi i upravi misli svoje na čisto srce koje Boga vidi. I probaj čistotu srca svoga na ovome čudu vaskrsenja četvorodnevnog mrtvaca. Nečisto srce neće na ovome događaju videti Boga niti čudo Božje, nego će sricati svoju klapnjavu o hipnotizmu, sugestiji i drugim vračarijama, koje su stekle svoje naučne rubrike. I ti, ako ne budeš ovde video Boga (u licu Hrista Vaskrsitelja) i čudo Božje u vaskrsenju Lazara, znači imaš još nečisto srce – napisao je vladika Nikolaj Velimirović.

Običaj nalaže da svi ove sedmice “zavire u svoje srce”, da se pokaju i pripreme za veliki praznik koji predstoji, jer samo oni “čistog srca” mogu da shvate suštinu Hristovog vaskrsenja.

Ova sedmica treba da bude priprema za sledeću Strasnu nedelju, kada poste čak i oni koji nisu “veliki” vernici zarad svog i zdravlja svoje porodice, prenosi Telegraf.rs.