Još nije poznat datum kada će Prijedorčani primiti drugu dozu vakcine “sputnjik ve” jer je revakcinacija nakon propadanja 1.342 vakcine prekinuta prije osam dana.

Očajni građani očekivali su da će revakcinacija biti nastavljena danas, te su se obratili i portalu Srpskainfo u nadi da će saznati datum revakcinacije.

– Moj suprug je prije 28 dana primio prvu dozu. Vraćen je sa revakcinacije u ponedjeljak i očekivali smo da će biti danas revakcinisan, jer se davanje druge doze preporučuje od 21. do 28. dana nakon prve doze. Niko nas nije pozvao, u panici smo jer ništa ne znamo. Od telefona se ne odvajamo ni sekundu jer se nadamo da će nas neko pozvati – kaže jedna Prijedorčanka.

Kada će početi revcakcinacija ne znaju ni u prijedorskom Domu zdravlja.

– Datum nastavka vakcinacije drugom komponentom vakcine “sputnjik ve” još uvijek nije poznat, a odmah nakon što Dom zdravlja Prijedor dobije informaciju o isporuci vakcina, biće obaviješteni mediji i javnost – saopštili su iz ove zdravstvene ustanove za Srpskainfo.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Baranislav Zeljković ranije je za naš portal rekao da očekuje tokom ove sedmice nastavak prekinute revakcinacije u Prijedoru.

Proizvođač vakcine “sputnjik ve” davanje druge doze preporučuje od 21. do 28. dana nakon primanja prve doze.

Podsjećamo, u prošli ponedjeljak je u prijedorskom Domu zdrvlja prekinuta revakcinacija uz obrazloženje da su vakcine propale zbog nestanka električne energije.

Kako je do toga došlo trebalo bi da utvrdi Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru, koje je zbog propadanja 1.342 vakcine otvorilo istragu protiv vršioca dužnosti direktora Doma zdravlja Prijedor Slobodana Javora i načelnice Higijensko-epidemiološke službe Milice Otković.

Izvor: Srpskainfo